09 sept. 2023 | 09:00

Ar fi trebuit să scadă cheltuielile, dar au făcut angajări masive. Raiul bugetarilor continuă în România până la cel mai înalt nivel

ACTUALITATE
Ar fi trebuit să scadă cheltuielile, dar au făcut angajări masive. Raiul bugetarilor continuă în România până la cel mai înalt nivel

În ultimele luni, toate proiectele Guvernului care au ajuns online au vizat reducerea cheltuielilor, scăderea numărului de posturi la bugetari și diminuarea deficitului bugetar. În practică, se pare că realitatea acelor măsuri este dintr-un cu totul alt spectru.

Încă din luna iulie a acestui an, au ajuns în spațiul public o serie stufoasă de amenințări la adresa bugetarilor și pozițiilor confortabile pe care aceștia le ocupă în structurile statului. Marcel Ciolacu părea că taie în carne vie când vorbea de scăderea numărului de angajați și desființarea unui procent important din privilegiile de care aceștia se bucură la stat. Conform datelor obținut de oficialii USR însă, angajările au continuat pe bandă rulantă. Ba mai mult, au accelerat.

Angajări masive la stat în România, la Guvern

Secretariatul General al Guvernul, în luna iulie a acestui an, și-a îmbogățit structurile cu 150 de angajați noi, comparativ cu iunie același an, după ce premierul PSD Marcel Ciolacu și cel anterior din PNL, Nicolae Ciucă, cu surle și trâmbițe au anunțat în N rânduri înghețarea angajărilor.

Între iulie 2022 și iulie 2023, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, respectiv la Ministerul Finanțelor, rândurile angajaților s-au mărit cu 500 de oameni în fiecare dintre instituții, conform calculelor USR. Situația este cu atât mai dezastruoasă cu cât la Finanțe sunt greve constante pentru salarii mai mari, iar încasările la bugetul de stat sunt dezastruoase. Nu se justifică angajările nici când avem în vedere că reformele din PNRR întârzie până nu mai există.

La Ministerul Mediului sunt 130 de angajați în plus, la Economie – 50, iar la Ministerul Familiei – alți 50, conform sursei citate.

„Oamenii nu pot plăti taxe și impozite suficiente pentru cât poate Guvernul acesta să angajeze funcționari a căror utilitate nu se vede niciunde. Așa că Guvernul a decis ca toată lumea să plătească mai mult ca să poată angaja ei și mai multe pile, relații și cunoștințe de la partid”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Fără să surprindă pe nimeni, USR îi cere premierului PSD Marcel Ciolacu să oprească angajările politrucilor și risipa din bani public.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele