03 apr. 2023 | 11:06

Aprilie a venit cu rate mai mari pentru români: sute de mii de persoane, afectate direct de majorarea IRCC, creșterea dobânzilor bancare

ACTUALITATE
Aprilie a venit cu rate mai mari pentru români: sute de mii de persoane, afectate direct de majorarea IRCC, creșterea dobânzilor bancare

Viața românilor cu rate bancare a devenit și mai dificilă începând cu această lună. Nu de alta, dar indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) tocmai a înregistrat o nouă creștere, a doua din acest an. Saltul este semnificativ și se va reflecta în valoarea dobânzilor pentru sute de mii de români.

Banca Națională a României (BNR) a stabilit o creștere de la 5,71% la 5,98% pentru IRCC de la 1 aprilie, acesta fiind indicele pe care se bazează sute de mii de credite acordate în țara noastră în ultimii cinci ani. Ca referință, IRCC-ul a devenit și mai popular după ce, în 2022, a crescut foarte mult ROBOR-ul, iar mulți români au renunțat la vechiul indice care se actualiza lunar în favoarea noului indice care se actualizează o dată la trei luni.

Cum se calculează IRCC, ce înseamnă majorarea pentru români

Actualizat trimestrial, IRCC reprezintă media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de bănci pe perioada următoare de trei luni. Cu alte cuvinte, valoarea actuală de 5,98% pentru IRCC are în spate dobânzile din ultimul trimestru din 2022 și va fi folosită ca referință de către instituțiile de creditare în perioada aprilie – iunie 2023.

Conform Agerpres, în mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, ordonanța menționată a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Românii care au credite cu dobândă variabilă bazată pe ROBOR au de asemenea parte de o creștere a ratelor, dar este una insignifiantă. Ca referință, respectivul indice a sărit de la 6,84% la 6,85% în aprilie 2023, după ce, la începutul acestui an, era egal cu 7,56%. În 2022, însă, românii cu credite bazate pe ROBOR au suferit o lovitură cruntă la buzunare, având în vedere majorarea de la 3,02% la 7,56% în 12 luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele