18 nov. 2023 | 18:17

Aplicațiile din telefon care-ți pot fura banii de pe card. Multi români le au instalate și habar nu au la ce pericol se expun

ACTUALITATE
Aplicațiile din telefon care-ți pot fura banii de pe card. Multi români le au instalate și habar nu au la ce pericol se expun

În era digitală în continuă evoluție, beneficiile oferite de aplicațiile mobile bancare sunt incontestabile, facilitând accesul la servicii financiare și gestionarea conturilor în mod convenabil. Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor de securitate de la Trend Micro, o umbră planează asupra acestei comodități digitale – un număr în creștere de aplicații infestate cu malware, îți pot fura banii de pe card mai ușor decât te așteptai.

Acest malware sofisticat nu se oprește doar la interceptarea mesajelor text sau la preluarea telefoanelor infectate; el vizează în mod specific datele financiare sensibile, cum ar fi acreditările bancare, numerele PIN și parolele. Potrivit phonearena.com, această evoluție reprezintă o amenințare directă la adresa securității financiare a utilizatorilor aplicațiilor bancare online.

Trend Micro a identificat o nouă tactică în ascensiune – aplicațiile dropper. Acestea sunt aplicații care aparent au o utilitate legitimă, dar care, de fapt, transportă programe malware periculoase către dispozitivele Android. Ceea ce face aceste aplicații dropper remarcabile este abilitatea lor de a trece de securitatea Google Play Store, eludând detectarea și infiltrându-se în telefoanele utilizatorilor.

„Actorii rău intenționați au adăugat pe furiș un număr tot mai mare de troieni bancari în Magazinul Google Play prin intermediul dropper-urilor rău intenționate în acest an, demonstrând că o astfel de tehnică este eficientă în eludarea detectării” subliniază raportul Trend Micro.

Aceasta indică o evoluție îngrijorătoare în modul în care infractorii cibernetici își rafinează metodele de atac și exploatează vulnerabilitățile din ecosistemul Android. La sfârșitul anului trecut, Trend Micro a identificat o nouă variantă de dropper denumită DawDropper, care a fost găsită inițial în Magazinul Google Play sub titluri aparent nevinovate precum „Call Recorder APK” și „Rooster VPN”.

Vezi și: Aplicația care îți fură datele de card și te lasă fără bani în cont: o iei chiar de la Google

Aplicațiile care pot fura banii din contul tău bancar

Aceste aplicații aparent inofensive conțineau, de fapt, sarcini utile rău intenționate care făceau parte din familia de programe malware Octo. Octo este un malware modular și în mai multe etape, capabil să fure informații bancare, să intercepteze mesaje text și să deturneze dispozitive infectate. Acesta este cunoscut și sub numele de Coper și a fost folosit anterior pentru a ataca utilizatorii columbieni de servicii bancare online.

În ciuda eforturilor depuse de Google pentru a elimina aceste aplicații periculoase din Magazinul Play, utilizatorii trebuie să fie conștienți de posibilitatea ca acestea să rămână instalate pe telefoanele lor Android. Recomandarea Trend Micro este clară: dacă găsiți oricare dintre aplicațiile enumerate în raport pe dispozitivul dvs., dezinstalați-le imediat pentru a vă proteja datele personale și financiare. Aceste aplicații sunt:

  • Call Recorder APK (com.caduta.aisevsk);
  •  Rooster VPN (com.vpntool.androidweb);
  •  Super Cleaner – hiper și inteligent (com.j2ca.callrecorder);
  • Document Scanner – PDF Creator (com.codeword.docscann);
  •  Universal Saver Pro (com.virtualapps.universalsaver);
  •  Editor foto Eagle (com.techmediapro.photoediting);
  •  Call recorder pro+ (com.chestudio.callrecorder);
  •  Extra Cleaner (com.casualplay.leadbro);
  • Crypto Utils (com.utilsmycrypto.mainer);
  • FixCleaner (com.cleaner.fixgate);
  • Just In: Video Motion (com.olivia.openpuremind);
  • com.myunique.sequencestore;
  • com.flowmysequto.yamer;
  • com.qaz.universalsaver;
  • Lucky Cleaner (com.luckyg.cleaner);
  • Simpli Cleaner (com.scando.qukscanner);
  • Scaner QR Unicc (com.qrdscannerratedx).

În plus, este important de menționat că Google a început să implementeze schimbări ale politicii Magazinului Google Play pentru a preveni apariția aplicațiilor malware și a altor amenințări la adresa securității. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui să-și asume responsabilitatea de a fi vigilenți în privința aplicațiilor pe care le instalează și să acționeze rapid în cazul în care observă orice activitate suspectă. Într-o lume digitală în continuă expansiune, securitatea personală și financiară trebuie să fie mereu prioritare.