11 oct. 2023 | 12:25

Apare o nouă asigurare RCA în România, pentru trotinete și biciclete electrice. Pentru ce vehicule nu se plătește

ACTUALITATE
Apare o nouă asigurare RCA în România, pentru trotinete și biciclete electrice. Pentru ce vehicule nu se plătește

Ministerul Finanțelor vrea să oblige mai mulți posesori de vehicule, inclusiv pe cei ce au biciclete sau trotinete electrice, să plătească asigurare de răspundere civilă obligatorie (RCA).

Un nou RCA

Cu toate acestea, persoanele cu deficiențe locomotorii, care folosesc fotolii autopropulsate sau vehicule similare acestora, vor fi scutite de această obligație.

Citește și Se schimbă legea RCA pentru șoferii români, apar noi tipuri de asigurări. Ce trebuie să știi despre modificări, cum te afectează în trafic

Un proiect de lege pus în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor stabilește noi categorii de vehicule (printre care bicicletele și trotinetele electrice, despre care poți citi aici), care vor urma să plătească RCA, vehicule pe care actuala legislație nu le cuprinde din acest punct de vedere.

Excepții de la noile reguli

Cu toate acestea, inițiatorul proiectului a ținut cont de faptul că o serie de vehicule care se încadrează în parametrii tehnici descriși de normă ar trebui exceptate de la obligativitatea achitării RCA.

Citește și Toți șoferii din România trebuie să știe ce se întâmplă cu asigurările RCA de la Euroins. Decizia luată de Guvern

În consecință, persoanele cu dizabilități locomotorii, care sunt nevoite să folosească pentru deplasare un fotoliu rulant, sau un alt mijloc de transport similar, care este autopropulsat, sunt exceptate de la această obligație:

Fotoliile rulante sau alte vehicule similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie nu sunt considerate vehicule în sensul prezentei legi, acestea nefiind supuse obligației de asigurare„.Conform documentului, orice „mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h, precum și orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul, indiferent dacă este cuplată la acesta sau nu” urmeză să fie încadrat la categoria de vehicule pentru care posesorii vor fi obligați sa încheie polițe de asigurare obligatorie.