03 ian. 2023 | 22:45

Anunțul făcut de premierul ucrainean. Decizia care îi dă peste cap planurile lui Putin

ULTIMA ORĂ
Anunțul făcut de premierul ucrainean. Decizia care îi dă peste cap planurile lui Putin

Guvernul ucrainean intenționează să accelereze tranziția țării către energie curată și verde, în timp ce încearcă să consolideze rețeaua națională de energie împotriva atacurilor rusești, a declarat marți premierul Denys Shmyhal.

Ucraina accelerează tranziția la energie verde

Ucraina, care a fost invadată de forțele rusești în februarie anul trecut, se confruntă cu o penurie de energie și cu pene de curent în urma atacurilor rusești cu rachete și drone, despre care oficialii ucraineni spun că au avariat aproximativ 40% din infrastructura energetică națională.

„Planurile de decarbonizare a energiei și de transformare ecologică rămân relevante. Războiul a făcut ca aceste provocări să devină și mai urgente”, a declarat Shmyhal în cadrul unei ședințe de guvern.

„Vom folosi mai activ potențialul energiei regenerabile – energie solară, eoliană, generarea de hidrogen, tehnologii pe bază de hidrogen. Atacurile rusești ne împing spre o reformă fundamentală – construirea unui sistem energetic descentralizat. Acesta va fi mai puțin vulnerabil la atacurile inamicului”.

Guvernul repară pagubele și consolidează instalațiile energetice

Shmyhal a declarat că crearea condițiilor pentru construirea de mini-stații electrice și de mici instalații de generare a energiei electrice va fi o prioritate în acest an.

De asemenea, guvernul se concentrează pe repararea pagubelor și pe consolidarea securității la instalațiile energetice, în special la centralele nucleare, a spus el.

Experții din industrie spun că centralele solare ucrainene își văd producția de energie scăzând în timpul iernii și că sectorul energiei curate a suferit distrugeri semnificative în cele 10 luni de război.

Ministrul Energiei, German Galushchenko, a declarat în octombrie că până la aproximativ 50% din instalațiile de energie solară din Ucraina și aproximativ 90% din parcurile eoliene au fost scoase din funcțiune pentru că au fost avariate în timpul războiului sau ocupate de forțele rusești.