Anunț important cu privire la construirea stadionului Dinamo. Aviz favorabil pentru arena din Ștefan cel Mare
Dinamo este obligată să se mute pentru partidele considerate pe teren propriu atât în Superliga, cât și în Cupa României, pentru că nu mai poate juca pe arena din Ștefan cel Mare. Aceasta va fi demolată și se pregătește construcția noului stadion, după ce s-a dat aviz favorabil pentru ridicarea acestuia. Și la Timișoara va fi o arenă nouă.
Aviz favorabil pentru stadionul din Timișoara și stadionul Dinamo
Dinamo așteaptă de ani de zile construirea unui nou stadion. În prezent, ”câinii” își dispută partidele considerate pe teren propriu pe Arena Națională sau pe stadionul ”Arcul de Triumf”. Dar suflarea dinamovistă se poate gândi la o nouă arenă după decizia care s-a luat la Ministerul Dezvoltării.
Marți, 28 noiembrie 2023, la Ministerul Dezvoltării a avut loc o nouă ședință a Comitetului Interministerial. În cadrul acestei întâlniri, Comitetul Tehnico-Economic a discutat despre aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru stadionul din Timișoara și cel al echiei Dinamo.
Astfel, Dinamo a primit aviz favorabil din partea tuturor membrilor comisiei, iar următorul pas este să obțină aprobarea finanțării printr-o Hotărâre de Guvern. Apoi, se va da undă verde pentru construcția Arenei Multifuncționale Dinamo. De asemenea, s-a dat aviz și pentru stadionul din Timișoara.
Ionuț Lupescu: ”Nu este vina dumneavoastră, e vina noastră”
La ședința de la Ministerul Dezvoltării, alături de ministrul Adrian Veștea, a fost prezent și Ionuț Lupescu, care în luna octombrie a fost angajat pe funcția de manager sportiv pentru consiliere la nivelul clubului. El a vorbit despre necesitatea ca Dinamo să aibă un stadion nou.
”Am venit să fac galerie Clubului Sportiv Dinamo. Vorbim de un parc care a ajuns într-un stadiu mizerabil pentru performanță. Vreau să vă subliniez că Clubul Sportiv Dinamo este cel mai mare club din România, a produs campioni mondiali. Am venit umili în fața dumneavoastră pentru a aviza arena și vorbim de un club nu numai pentru fotbal, avem 40 de secții.
Citește și: Top 10 cele mai populare stadioane din lume. Doar patru sunt din Europa. Ce arenă e pe primul loc
Nu este vina dumneavoastră, e vina noastră, acest stadion trebuia să fie gata de patru ani de zile, dar pentru că avem oameni de bine, au reușit, nu s-a putut. Rugămintea este, dacă se poate, domnul ministru, să treceți prin acest document și ne-am bucura dacă avem din partea dumneavoastră, toți din sportul dinamovist, această necesitate”, a spus Ionuț Lupescu.
Ce facilități va avea stadionul Dinamo
Arena Multifuncțională Dinamo va avea nu mai puțin de 25.059 locuri și va fi destinată meciurilor de fotbal și celor de rugby. De asemenea, în complexul respectiv vor fi găzduite și mai multe spații de antrenament pentru secțiile de handbal, baschet, volei, tenis, scrimă, lupte, judo, haltere, box, atletism, canotaj, caiac-canoe.
Alte facilități:
- propria parcare pentru publicul VIP, cu până la 200 locuri;
- un heliport care va deservi Spitalul de Urgenţă Floreasca;
- tribunele vor fi integral acoperite;
- muzeu de aproximativ 800 de metri pătrați;
- amfiteatru de 200 de locuri;
- hotel care poate găzdui 80 de persoane;
- restaurant cu o capacitate de 160 de locuri.
Stadionul din Timișoara, al doilea cel mai mare din țară
Stadionul din Timișoara ar urma să aibă un aspect catalogat de autoritățile locale drept ”unic”, iar costurile se vor ridica la 137 de milioane de euro. Nu va avea pistă de atletism, nu va fi complet acoperit și va avea o capacitate de 32.000 de locuri.
Noul stadion din Timișoara va fi al doilea cel mai mare și mai scump din România, după Arena Națională din Capitală. Cea din București a costat 213 milioane de euro și are o capacitate de 55.635 de locuri.
TOP 5 stadioane din România
1. Arena Națională (București) – 55.635 de locuri
2. Noul stadion din Timișoara – 32.000 de locuri
3. Stadionul Steaua (București) – 31.254 de locur
4. Stadionul Ion Oblemenco (Craiova) – 30.944 locuri
5. Cluj Arena (Cluj-Napoca) – 30.335.