02 ian. 2023 | 17:28

Anul care a schimbat relațiile dintre China și Rusia. Cum va evolua parteneriatul dintre cele două țări

ULTIMA ORĂ
Anul care a schimbat relațiile dintre China și Rusia. Cum va evolua parteneriatul dintre cele două țări

În august 2008, când tancurile rusești au pătruns în Georgia vecină sub acoperirea întunericului, reacția inițială a Beijingului a fost una de iritare tăcută. Liderul chinez de atunci, Hu Jintao,  pare că a fost frustrat și jenat de faptul că Moscova a ales ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing pentru a-și lansa invazia, China acționând chiar pentru a bloca încercările diplomatice rusești de a legitima războiul în diverse organizații multilaterale și în regiunile învecinate, cum ar fi Asia Centrală, scrie rferl.org.

Cum s-au schimbat relațiile ruso-chineze

Trecând rapid la februarie 2022, o imagine foarte diferită a evoluției relației dintre China și Rusia – definită de o afinitate ideologică tot mai mare de rescriere a ordinii globale și de o opoziție comună față de Statele Unite pe scena mondială – începe să se contureze.

Președintele Vladimir Putin a călătorit la Beijing pentru a se întâlni cu omologul său, Xi Jinping, unde cei doi lideri au marcat o nouă eră în legăturile dintre țările lor prin anunțarea începerii unui parteneriat strategic „fără limite”.

Ca un semn al cât de mult s-a transformat relația dintre China și Rusia în cei 14 ani dintre cele două evenimente, cei doi lideri au semnat o declarație comună de 5.300 de cuvinte la 4 februarie, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care oferea un proiect pentru o cooperare politică, economică și militară viitoare, prezentând în același timp un front comun împotriva Occidentului.

Dar acest parteneriat nelimitat nou declarat va fi pus în curând la încercare.

La 24 februarie, tancurile rusești au intrat din nou într-un fost vecin sovietic, de data aceasta declanșând cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Spre deosebire de Georgia, însă, invazia lui Putin în Ucraina a declanșat un răspuns economic și politic rapid din partea Occidentului, iar forțele ucrainene – echipate cu un flux constant de arme occidentale – au reușit să respingă trupele rusești și să deraieze obiectivele de război ale Kremlinului printr-o serie de eșecuri jenante.

Beijingul, împotriva sancțiunilor impuse Moscovei

De atunci, Beijingul a mers pe o linie incomodă cu Moscova: s-a pronunțat împotriva sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și a încurajat adesea narațiunea Kremlinului privind războiul, în timp ce, în același timp, s-a distanțat diplomatic de Putin și a oferit uneori critici voalate la adresa invaziei.

„Inepția militară a Rusiei a diminuat oarecum poziția sa, dar China rămâne angajată față de Rusia ca partener strategic”, a declarat pentru RFE/RL Steve Tsang, directorul Institutului pentru China al Universității SOAS din Londra.

„Este posibil ca Rusia să se fi dovedit mai puțin valoroasă, dar Beijingul continuă să vadă Statele Unite ca pe un concurent strategic și va dori să aibă Rusia de partea sa”.

În pofida numeroaselor probleme pe care invazia Rusiei în Ucraina le-a declanșat în țară și în străinătate, strategii chinezi consideră că atașamentul tot mai mare al Moscovei față de China reprezintă un avantaj în contextul în care Beijingul își adâncește competiția globală cu Statele Unite, scrie RFERL.

„Relația este încă înțeleasă ca un avantaj și un premiu real pentru Xi, chiar dacă va exista o Rusie mai slabă care va ieși din acest război”, a declarat Andew Small, senior fellow la German Marshall Fund, pentru sursa citată.

În perspectiva noului an, rămâne o întrebare principală cu privire la modul în care China va gestiona natura în evoluție a legăturilor sale cu Rusia, în urma atacului acesteia în Ucraina.

În timp ce experții spun că rămâne clar că Beijingul nu are intenția de a renunța la Moscova ca partener, există în mod clar limite în ceea ce privește amploarea oricărui colac de salvare politic sau economic pe care China l-ar oferi Rusiei.

„Se pare că China va continua să ofere în continuare un sprijin retoric puternic pentru Rusia, dar sprijinul militar și economic practic este mai puțin probabil”, a declarat Charles Dunst, membru al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale și autor al cărții Defeating The Dictators.

„Statele Unite au avertizat în repetate rânduri China că sprijinul militar și economic pentru Rusia ar determina sancțiuni americane – o situație pe care China, cu economia sa într-o poziție oarecum precară, vrea să o evite”.