01 mart. 2023 | 01:03

ANRE dă de pământ cu Guvernul: lege nouă, în plină criză a energiei. Obligația care îi va stresa pe politicieni

ACTUALITATE
ANRE dă de pământ cu Guvernul: lege nouă, în plină criză a energiei. Obligația care îi va stresa pe politicieni

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) tocmai a venit cu o reglementare ce va da o serie de bătăi de cap aleșilor neamului. Este vorba despre obligativitatea de a stoca o cantitate uriașă de gaz în depozite, în acest an.

ANRE a anunțat zilele acestea că aleșii neamului vor fi nevoiți în acest an să facă stocuri de gaze de minim 90% din capacitatea totală de înmagazinare la nivel național.

Lege nouă de la ANRE. Trebuie aplicată anul acesta, fără întârziere

„În vederea armonizării legislației secundare cu modificările și completările aduse legislației primare şi legislaţiei europene specifice, în ședința Comitetului de reglementare din data de 24.02.2023, am aprobat Metodologia privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană.

Conform metodologiei, stocul minim obligatoriu reprezintă minim 90% din capacitatea totală de înmagazinare la nivel național”, au explicat reprezentanții Autorității.

De asemenea, conform ANRE, Pe durata de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 , furnizorii și producătorii de energie termică vor avea prioritate în ceea ce privește accesul la capacitatea de înmagazinare, în limita cantităților prevăzute în decizia ANRE pentru stabilirea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale/producătorii de energie termică (PET) client direct are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană.

Oficialitățile de la București explică importanța acestei măsuri, aducând următoarele argumente:

„Prin această măsură de constituire a stocului minim de gaze naturale pentru iarna 2023-2024, vom asigura continuitatea și siguranța în alimentare a clienților finali.

Reamintesc faptul că, pentru iarna 2022-2023, a fost înmagazinată o cantitate de 2,957 miliarde mc, respectiv un procent de 96,55% grad de stocare la 31 octombrie 2022, fapt care ne-a permis să traversăm iarna în cele mai bune condiții”, a mai transmis ANRE.