16 feb. 2023 | 14:42

Animalul din România cu care nu vrei să te întâlnești în pădure. Pe cât de frumos, pe atât de periculos: nu ai voie să îl ucizi, este protejat de lege

ACTUALITATE
Animalul din România cu care nu vrei să te întâlnești în pădure. Pe cât de frumos, pe atât de periculos: nu ai voie să îl ucizi, este protejat de lege

România este o țară cu o faună extrem de bogată, iar asta ar trebui să ne bucure. La noi în țară, există o varitate foarte mare de ființe care cutreieră pădurile și câmpiile, iar unele dintre ele pot fi periculoase pentru om.

Totuși, dacă știi să respecți mediul și să te ferești din calea animalelor potențial periculoase, ai șanse reale să contribui la ideea de respect pentru alte specii care, la fel ca tine, au voie să viețuiască în liniște.

Râsul, un animal pe care îl vezi rar, deși este întâlnit în pădurile montane de la noi

Cu toate că, în ultima perioadă, numărul de râși din țara noastră se află în scădere, ei încă se află în pădurile noastre. Până când, rămâne de văzut.

În ciuda acestui lucru, vorbim despre un animal destul de discret, pe care rar ai ocazia să-l vezi cu ochiul liber, prin pădurile patriei.

Râșul este un animal solitar, iar asta se aplică atât când vine vorba despre interacțiunea sa cu omul, cât și cu alte exemplare din specia sa.

Dacă, din întâmplare, te întâlnești cu unul, într-una dintre expedințiile tale în natură, ai face bine, totuși, să nu încerci să te apropii, de vreme ce, deși nu vorbim despre un animal din categoria majoră de risc, în anumite condiții poate ataca, iar evenimentul ar putea să fie letal: pentru tine, evident.

Toți râșii sunt carnivori, teritoriali dar și prădători iscusiți, iar aceștia pot fi întâlniți pe o suprafață de aproximativ 2.000 de km pătrați, această valoare reprezentând arealul lor de desfășurare.

Așa cum spuneam anterior, râsul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai discrete animale din România. El se hrănește cu iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare sau chiar cerbi.

Este foarte important de știut că un râs adult poate să mănânce în jur de 1-2 kilograme de carne pe zi.

În momentul de față, numărul râșilor din țara noastră variază între 1.200 și 1.500 de exemplare și, poate și mai important, acesta este animal protejat de lege. Așadar, sub nicio formă nu ai voie să îl vânezi.

Acest animal care, în anumite condiții, poate fi periculos, are mărimea asemănătoare cu cea a unui câine, mai exact, are între 70 și 150 cm lungime, iar coada lui măsoară de la 5 la 25 cm, în funcție de exemplar.

O asemenea viețuitoare poate atinge vârsta de 20 de ani.

În ceea ce privește habitatul său, râsul locuiește în pădurile Carpaților Orientali, dar și în Munții Apuseni.

animal-periculos-ras-romania

Râs

Rarele momente când râsul este surprins de camerele de luat vederi

Se întâmplă rar ca râșii să fie filmați în habitatele lor naturale, însă se întâmplă, exact ca în cazul prezentat mai jos.

„Colegii noștri au identificat un exemplar de căprioară prinsă de către râs și au decis să monteze o cameră de monitorizare. În imagini se poate observa cum acest redutabil și discret prădător se hrănește câteva nopți la rând.

În primă fază cei doi pui care au o vârstă de aproximativ 10 luni doar asistă în timp ce mama mănâncă, după care sunt lăsați și ei să se apropie de pradă.

Le-au rămas doar două luni în care să deprindă și să învețe de la mamă abilitățile de a trăi pe cont propriu. La final ca orice felină încearcă să își ascundă prada acoperind-o cu frunze”, au pdeclaat reprezentanții de la Parcul Natural Apuseni, pe Facebook.

Clipul cu pricina poate fi văzut în cele ce urmează și arată frumosul râs în mediul său natural, așa cum îi stă, evident, cel mai bine.

Ar trebui să ne bucurăm de prezența acestui animal, de vreme ce, el dispărul complet din Ungaria în timpul celui de-al doilea război mondial, însă au început să reapară prin anii 80. Începând din 1993, râșii se bucură de o protecție sporită, fiind declarați Mamiferul Anului 2019 în cadrul programului anual  Vadonleső, conform site-ului panda.org.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele