Animalul care dă fiori românilor de la curte. Trăiește pe lângă casele oamenilor și are un nume mitologic
Balaurul dobrogean, așa cum este cunsocut în popor, reprezintă animalul care dă fiori românilor, având în vedere că locuiește pe lângă casele oamenilor. Află ce mituri locale există despre acest șarpe neveninos.
În Dobrogea se regăsește un șarpe care este cel mai mare din România, având în vedere lungimea la care acesta poate ajunge. Balaurul dobrogean poate atinge o lungime de 1,6 de metri, iar de-a lungul timpului, acesta a născut multe legende locale.
Acest șarpe este unul neveninos, iar viteza sa nu este una mare. De obieci, principala hrană a acestui tip de șarpe este reprezentată de rozătoare, păsări și ouăle lor. Ceea ce probabil nu știai este faptul că pe baza acestei specii de șarpe au fost lansate mai multe legende cum că ar ataca chiar și animale mai mari precum căprioarele.
Potrivit spuselor unui pădurar din Topolog, în trecut, un localnic nu știa ce să facă în situația în care de fiecare dată când voia să strângă strugurii, aceștia lipseau cu desăvârșire din cauza hoților. Totul până când, un balaur dobrogean și-a făcut cuibul acolo, iar hoții nu au mai dat târcoale viei.
Animalul care dă fiori românilor din Dobrogea
Șarpele rău, așa cum mai este cunoscut în popor, apărea în Dobrogea la începutul secolului trecut. Recent, acest șarpe a fost observat și în Vrancea sau Galați, nu doar în zona Dobrogei. De asemenea, mai multe exemplare au fost găsite și în Munții Măcin.
Acesta prezintă o piele gălbuie spre o nuanță castanie, în timp ce femelele au o culoare mai închisă. Potrivit specialiștilor, această specie de șarpe are mai multe particularități. În primul rând, atunci când își simte teritoriul amenințat, el încetează să se mai reproducă.
Perioada de împerechere are loc în lunile iunie-iulie, astfel că aceștia par a avea un fel de „post nupțial”. Ouăle depuse numără între șase și 16, iar după câteva luni, acestea eclozează. O altă caracteristică a balaurului dobrogean constă în faptul că femela are grijă de pui, un lucru atipic pentru alți șerpi. Atunci când este atacat, șarpele rău șuieră sau pufăie.
O legendă locală afirmă că dacă acest șarpe intră în pământ, el va sta ascuns timp de șapte ani, iar după această perioadă, se va ridica sub formă de balaur cu aripi. Balaurul este una dintre cele mai cunoscute animale fantastice ale basmelor românești, reprezentând întruchipearea răului.