28 sept. 2023 | 10:03

Animalele hibrid ce n-ar trebui să existe. Ce este un liger sau un tigon, cu ce probleme se confruntă asemenea specimene

ACTUALITATE
Animalele hibrid ce n-ar trebui să existe. Ce este un liger sau un tigon, cu ce probleme se confruntă asemenea specimene

Planeta este plină de specii neobișnuite, inclusiv animale hibrid. În timp ce majoritatea acestor specii se limitează la împerecherea cu exemplarele de gen opus similare lor, în anumite condiții, încrucișarea dintre două specii duce la nașterea unor asemenea animale hibrid.

Ce pericole au animalele hibrid

Animale ciudate există peste tot pe glob, de la tarantula albastră, la meduzele nemuritoare. Hibridizarea este un fenomen rar întâlnit în sălbăticie, dar nu imposibil.

Pe de altă parte, grădinile zoologice și institutele ce se ocupă de încrucișarea speciilor au mai multe șanse să posede animale hibrid care, altfel, n-ar lua contact niciodată, unele cu altele, în libertate.

Citește și: Ce este un wholphin, animalul hibrid din oceane. Din ce specii diferite a rezultat, care este explicația

În lumea modernă, leii trăiesc aproape exclusiv pe continentul african – cu excepția unei mici populații din India – în timp ce habitatul tigrilor se află exclusiv în Asia de Nord.

Cu toate acestea, cele două felide s-au împerecheat și au creat două animale hibrid ce n-ar trebui să existe, în mod normal: ligerii și tigonii.

Ce rezultă din încrucișarea leilor cu tigrii

Totuși, această împerechere s-a produs fie pur accidental, fie ca partea a unor măsuri destinate atragerii turiștilor ce s-au transformat în afaceri profitabile, precum cele prezentate în cunoscuta serie de documentare „Tiger King”.

Un liger este un hibrid rezultat din împerecherea unui leu mascul cu o femelă tigru, în timp ce un tigon este puiul unui tigru mascul și al unei leoaice.

În mod obișnuit, ligerii posedă caracteristici atât de leu, cât și de tigru, dar poate crește mai mare decât ambii părinți și pot suferi de gigantism. De altfel, se crede că acest lucru este generat de lipsa din animalul hibrid a genelor ce limitează creșterea, ele nefiind transferate de la părinți la pui.

„La animalele hibrid sunt mult mai mari riscurile ca genetica lor să fie dată peste cap”, a spus Luke Hunter, care conduce organizația de conservare a felinelor sălbatice Panthera, pentru National Geographic.

Animalele hibrid ce n-ar trebui să existe

În timp ce majoritatea formelor hibride sunt sterile, se cunosc cazuri de femele de liger care s-au împerecheat cu succes cu masculi de leu ducând la apariția unui pui denumit liliger.

Mulți consideră practica înmulțirii acestor hibrizi total inumană din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă aceste animale.

„Nu există nicio scuză legitimă pentru a aduce pe lume un tiger sau un tigon”, a declarat Luke Dollar, director de program la National Geographic Society’s Big Cats Initiative.

„Dacă vrem să recunoaștem și să protejăm felinele mari în forma în care există ele în sălbăticie, de ce am experimenta aceste încrucișări absolut nenaturale”, a adăugat el.

În același sens, unele grupuri susțin că aceste animale hibrid ocupă un spațiu care, altfel, ar putea fi folosit pentru conservarea speciilor care chiar au nevoie de acest lucru.

De exemplu, pisica sălbatică cu picioare negre, cea mai feroce felină, în ciuda dimensiunii ei mici, ar putea fi o specie vulnerabilă

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele