07 feb. 2023 | 14:52

Angajații români ar putea beneficia de încă o zi liberă plătită. Proiectul propus de PNL

ULTIMA ORĂ
Angajații români ar putea beneficia de încă o zi liberă plătită. Proiectul propus de PNL

Românii s-ar putea bucura de o nouă zi liberă plătită de angajator. Mai mulți senatori PNL au depus la Parlamentul un proiect în care propun ca salariații să primească o zi liberă plătită de ziua lor de naștere.

Zi liberă plătită pentru angajații români

Propunerea a fost inițiată de 19 senatori liberal și unul social-democrat și vine în completarea articolului 139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii.

Proiectul prevede ca „persoanele salariate să aibă dreptul la o zi liberă plătită cu ocazia zilei de naștere”. 

„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat.

În cadrul oricărei entităţi – instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială.

Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”, arată iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.

De ce este o idee bună – conform senatorilor liberali

În proiect se menționează faptul că salariatul trebuie să știe că va avea o zi liberă de ziua lui de naștere pentru a putea „achiziționa servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate”, contribuind astfel la încasările, din taxe și impozite, la bugetul local. 

„Ziua de naştere este un eveniment anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori cu prietenii”, au mai apreciat iniţiatorii.

Senatorii liberali au amintit că angajații din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform Eurostat.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Proiectul va trebui întâi dezbtătu în Senat.