04 apr. 2023 | 17:28

ANAF-ul, mai greu de „păcălit” ca niciodată: finanțele s-au modernizat, ne urmăresc de la distanță

ACTUALITATE
ANAF-ul, mai greu de

ANAF se află într-un amplu proces de digitalizare și modernizare, la finalul căruia vor crește veniturile la bugetul de stat, iar contribuabilii nu vor mai putea ocoli plătirea de taxe, impozite, contribuții sau amenzi, după caz.

Prin cele mai moderne sisteme pe care deja le-a implementat și urmează să le aprofundeze, inspectorii fiscali vor avea la îndemână toate mijloacele materiale și resursele necesare pentru a urmări de la distanță, dar cu foarte mare precizie, contribuabilii și a-i descoperi pe cei ce încalcă legislația fiscală în vigoare la noi în țară, în special pe evazioniști, din a căror cauză statul pierde anual milioane importante ce ar putea fi direcționate către investiții.

Ce va putea face ANAF, în curând? Parcă e desprins din filmele SF

“Avocații, contabilii și personalul de suport trebuie să colaboreze pentru ca greșelile ANAF să fie exploatate încă din faza de inspecție fiscală; ulterior s-ar putea să fie prea târziu. Unul dintre riscuri este de a te trezi cu o plângere în instanță din partea ANAF, mai ales că în perioada 2014-2017 s-au făcut o mulțime de dosare pe deciziile de impunere.

Prin digitalizare, fiscul va urmări și persoane care primesc pensii din străinătate, bani din alte țări în mod recurent, deoarece are la dispoziție rapoarte de la toate băncile și le poate analiza. Există comunicare și între ANAF și direcțiile locale de taxe și impozite, va fi și un sistem de Big Data între aceste instituții. La rândul lor, primăriile au acces la baza de date a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a facilita executările silite.

Firmele de IT sunt vizate de fisc nu foarte greu de controlat. În general la corporații se lucrează pe contract individual de muncă, iar la persoanele fizice autorizate ANAF verifică dacă este vorba despre normă de venit sau în sistem real. Inovația la fisc e tot mai mare; chiar copiii angajaților ANAF din Cluj lucrează în IT, iar părinții îi întreabă cum sunt plătiți acolo. Să nu uităm că renunțarea la facilitățile fiscale e obiectiv în Planul Național de Redresare și Reziliență”, a spus Ciprian Păun, partener coordonator al evenimenului “Inspecția fiscală în era digitală”, organizat la Cluj-Napoca.