25 iun. 2023 | 08:07

ANAF scapă ‘basma curată’, din nou. Greșeala care îi îngroapă pe români în datorii, nepedepsită

ACTUALITATE
ANAF scapă 'basma curată', din nou. Greșeala care îi îngroapă pe români în datorii, nepedepsită

În timp ce mulți români sunt stresați la maxim de datoriile pe care le au față de ANAF, surprinzător de multe persoane se află în situația de a aștepta recuperarea unor sume mai mult sau mai puțin fabuloase din partea aceleiași autorități. Din păcate, aproape niciodată, acei bani nu mai ajung la deținătorii de drept fără perioada de așteptare absurde. Mult mai des, oamenii renunță și lasă banii în posesia autorităților române, pur și simplu de oboseală sau epuizare emoțională.

În speranța impunerii de sancțiuni financiare celor de la ANAF, când întârzie să-și achite datoriile în fața cetățenilor, penalități similare cu cele pe care le plătesc românii instituțiilor de stat, USR a înaintat în urmă cu ceva timp un proiect de lege. Din păcate, în această săptămână, Senatul a respins proiectul care ar fi obligat statul român să plătească dobânzi și penalități cetățenilor, când întârzie achitarea sumelor restante.

anaf-saf-t-amenzi-fisc

Cum nu s-a făcut dreptate împotriva ANAF

În timp ce ANAF îți pune poprire pe conturi, nu de puțin ori din greșeală sau eroare, aceeași instituție a statului poate neglija la infinit să-și achite datoriile față de contribuabili în urma votului în care 40 de senatori s-au abținut, 28 au votat împotrivă, iar 43 au votat. În teorie, inițiativa legislativă urmează să ajungă în Camera Deputaților cu rol de for decizional pe acest subiect și mai este o șansă ca lucrurile să meargă în direcția corectă. Pe de altă parte, având în vedere numărul ciudat de abțineri, este clar că vorbim de o ”înțelegere” care are mari șanse să se propage și în camera deputaților, iar consecințele să fie similare.

Ca referință, proiectul care a picat în fața senatorilor, prevede ca autoritățile fiscale să fie obligate și la plata penalităților de întârziere (0,01%), nu numai la dobânzi (0,02% pe zi), un tratament egal atât pentru contribuabil, cât și pentru autoritățile fiscale, în condițiile în care, dacă întârzie o plată, contribuabilii au de achitat dobânzi (0,02% pe zi) și penalități de întârziere (0,01% pe zi) sau penalități de nedeclarare (0,08% pe zi). Totodată, inspectorii fiscali ar urma să răspundă în solidar, alături de organul fiscal, faţă de contribuabili.

„Știm cu toții cât de greu merge digitalizarea, iar profesionalizarea nu e dorită. Astăzi, proiectul meu de responsabilizare a inspectorilor fiscali care fac abuzuri a fost respins de prima cameră sesizată, Senatul. Sper ca în sesiunea următoare, la Camera Deputaților (for decizional), să conving colegii deputați de necesitatea acestui proiect. Contribuabilii trebuie să aibă încredere în ANAF, iar o astfel de încredere nu se poate menține cât timp 40% dintre contestațiile fiscale sunt admise de instanțele de judecată.”, a ținut să menționeze deputatul Victor Ilie de la USR, inițiatorul proiectului, după eșecul din Camera deputaților.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele