11 oct. 2023 | 12:17

ANAF pune tunurile pe români, trebuie bani la buget. Inspectorii vor fi ”mai duri la colectare”

ACTUALITATE
ANAF pune tunurile pe români, trebuie bani la buget. Inspectorii vor fi ”mai duri la colectare”

Bugetul de stat este departe de a se afla într-o stare bună, iar autoritățile de la București se dau peste cap pentru a spori încasările din taxe și impozite. În mare parte, problema pleacă de la ineficiența ANAF de a recupera sume fabuloase de la marii datornici, dar fiscul autohton pune ochii în egală măsură și pe persoanele fizice.

Ministrul Finanțelor și-a propus reformarea ANAF, consolidarea capacității instituționale a fiscului și, mai ales, facilitarea unei colectări ”mai dure”.  Nu este prima oară când este vociferat un astfel de plan și, cel mai probabil, nu va fi nici ultima oară. Rămâne să vedem și rata de succes a inițiativei.

Citește și: ANAF primește mai multă putere decât oricând: niciun român, atenție, nici măcar un român nu mai scapă

Schimbările ANAF care s-ar putea să-i coste pe români

„Vreau să vă spun că avem încă de lucrat pe ceea ce înseamnă capacitatea instituțională a ANAF și o să vedeți în perioada următoare măsuri care privesc consolidarea capacității instituționale tocmai în ideea aceasta, ca prin combaterea evaziunii fiscale să aducem întâi de toate, munca și economia la negru să o albim, pentru că este un obiectiv important pentru țară”, a afirmat Marcel Boloș într-o intervenție la B1 TV.

„De aceea, cred eu că și în această zonă avem foarte multe lucruri de făcut. Gândiți-vă ce ar însemna dacă am fi mai duri pentru ceea ce înseamnă colectarea impozitelor și taxelor, și n-am avea atâta dare de inimă, și pe ceea ce înseamnă sancționarea celor care săvârșesc fapte de evaziune fiscală sau se găsesc în zona unor fapte contravenționale – și avem aici mult loc pentru a îmbunătăți colectarea și activitatea fiscală a statului”, a adăugat oficialul.

Tăierile de cheltuieli și austeritatea, printre prioritățile Ministerului de Finanțe

Afirmațiile din această săptămână vin în completarea unui mesaj mai dus de acum câteva zile legat de austeritate.”Fără pachetul acesta de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar și probabil va fi nevoie în curând de măsuri care să ne asigure încadrarea în ținta de deficit bugetar de 5,5% din PIB.

Acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, adică acele cheltuieli pe care nu le putem controla și vin mai ales din zona ordonatorilor principali de credite. În lipsa acestor măsuri, dar și a faptului că nu avem intrate în vigoare măsurile fiscal-bugetare, toate acestea îngreunează procesul de control al deficitului bugetar”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru Antena 3 CNN.

Citește și: Cine face bani e dator să dea și la buget: altă taxă de 15% scoasă „din burtă”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele