16 mai 2023 | 09:40

ANAF pune tunurile pe români cu amenzi, nu mai poți fuge de datoriile către stat, poliție, autoritățile locale

ACTUALITATE
ANAF pune tunurile pe români cu amenzi, nu mai poți fuge de datoriile către stat, poliție, autoritățile locale

În România, surprinzător de mulți români ignoră cu entuziasm plata la timp a amenzilor, mai ales când acestea vin de la autoritățile locale. În contextul în care ANAF are mai multă greutate când vine vorba de recuperarea datoriilor de la cetățeni, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră mutarea responsabilității.

În situația în care autoritățile locale nu pot încasa amenzile contravenționale de la românii care pur și simplu refuză să le achite, datoria cu pricina va fi mutată ”în brațele” ANAF pentru executare silită. Aceasta este miza unui nou proiect legislativ ce are mari șanse să treacă de votul Parlamentului, având deja raport favorabil. Situația la care face referire inițiativa este de doi ani de neplată a amenzilor către autoritățile locale. În acea situație, recuperarea banilor devine de datoria Agenției Naționale de Administrarea Fiscală.

Se schimbă legea pentru românii cu amenzi neplătite

Printr-o modificare adusă Ordonanței nr.2/2001, în cazul în care amenzile contravenționale nu sunt încasate de autorități în doi ani de la data emiterii, ANAF se va ocupa atât de recuperarea sumelor, cât și a tuturor penalităților aferente. Este important de reținut că transferul nu se va produce automat, ci, mai întâi, autoritățile locale trebuie să epuizeze toate formele de executare silită stabilite prin Codul de procedură fiscală.

Apoi, în cel mult 30 de zile de la preluarea executării silite, ANAF “va notifica preluarea unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale, care va scădea din evidența sa fiscală și contabilă sumele neachitate de către persoana contravenientă”, conform Avocatnet.ro.

Ca un detaliu important, banii recuperați de ANAF nu vor mai merge la bugetul local, ci la bugetul de stat. Practic, se modifică o prevedere din OG 2/2001 prin care se menționa că “sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislația în vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul”.

Dacă va trece de votul senatului, măsura ar urma să-și facă simțite efectele începând cu 1 ianuarie 2004.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele