ANAF pune tunurile pe români, ce verifică acum la persoanele fizice și juridice. La ce trebuie să fii atent
ANAF se pune cu tunurile pe români și pregătește controale de amploare atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cel al persoanelor juridice. Află ce anume vor să găsească inspectorii instituției fiscale și cum arată strategia din acest an.
Atenția inspectorilor ANAF se va îndrepta în acest an asupra TVA-ului, transporturilor rutiere și firmelor care în perioada pandemiei au încasat bani de la stat. Această campanie a anului 2023 va fi derulată pe parcursul întregului an, potrivit declarațiilor președintelui ANAF, Lucian Heiuș.
„În anii aceștia de pandemie s-au direcționat resurse foarte importante ale statului spre anumite segmente ale economiei și am observat că întoarcerea impozitelor și taxelor nu a fost cea la care ne-am așteptat și vrem să verificăm ce s-a întâmplat. (…) Dar, în mare, aici vrem să mergem. Vrem să vedem ce se întâmplă pe zona de TVA, să vedem grupurile de firme, societățile afiliate, și ce s-a întâmplat în sectoarele economice unde în anii de pandemie s-a făcut o infuzie puternică de resurse din partea statului și să vedem modalitatea în care au fost folosiți acești bani și cum s-au întors în economie. În același timp, avem analizele de risc pe care le facem și controalele normale la societățile care apar în bazele noastre de date că n-ar avea un comportament fiscal corect”, potrivit declarației președintelui ANAF.
ANAF pregătește noi controale pentru români
Lucian Heiuș a mai precizat că firmele care expediază sau primesc bunuri riscante cu ajutorul transporturilor rutiere vor face parte din țintele controalelor. Aceste bunuri ar trebui raportate în sistemul e-Transport, iar controalele au început încă din prima zi a anului curent.
„e-Transport a devenit și el, cumva, operațional, începând cu 1 ianuarie. S-a lucrat foarte mult. (…) Eu cred că funcționează binișor. Nu avem niciun semnal foarte accentuat că este vreo problemă. Recunosc, nici nu am început niște controale foarte ferme pe teren. Urmărim, vedem, crește foarte mult numărul celor care-și iau acest cod unic de transport. (…) Dar vom ajunge – și nu foarte departe – să începem niște acțiuni și amenzile sunt mari (…). Sunt domenii cu risc foarte mare de evaziune și mulți agenți economici nu înțeleg că trebuie să se conformeze la declarare și la plată și acolo vom acționa cu foarte multă fermitate”, a mai adăugat Lucian Heiuș.
Persoanele fizice nu vor fi nici ele trecute cu vederea, astfel că Lucian Heiuș a mai afirmat că în mai multe domenii precum cabinetele stomatologice, serviciile saloanelor de înfrumusețare, dar și altele, au fost constatate mai multe nereguli.
„Constatăm că există sectoare întregi de activități efectuate de persoane fizice la care riscul de neconformare este foarte ridicat. Acolo, pe lângă controale, o să încercăm – să vedem în funcție de bugetele pe care le avem aprobate – niște programe de informare și de atenționare, că nu este în regulă ce se întâmplă acolo. Dar vom merge și în controale efective. Iar dacă vorbim de controlul averilor persoanelor fizice, am început de pe la jumătatea anului trecut și vom continua și anul acesta, pentru că vedem că sume foarte mari de bani se învârt în această zonă”, a conchis Lucian Heiuș.
Recent, instituția a publicat întreaga strategie prin care se va încerca eliminarea neconformării declarării și a plății în cazul persoanelor fizice. Acest plan urmează a avea loc în perioada 2023-2025 și va cuprinde și alte măsuri legislative care urmează a fi adoptate în viitor, potrivit avocatnet.ro