17 mai 2023 | 08:21

ANAF pune tunurile pe bogații României, este confirmat oficial: cum se calculează marile averi

ACTUALITATE
ANAF pune tunurile pe bogații României, este confirmat oficial: cum se calculează marile averi

În ultimele luni, atenția ANAF s-a concentrat din ce în ce mai mult pe persoanele fizice din România. După ce a sancționat profesorii care făceau meditații, românii care vindeau pe OLX și samsarii, acum a luat în vizor persoanele care nu-și declară neapărat averea uriașă.

Un nou proiect de ordin inițiat de Agenția Națională de Administrare Fiscală vizează declanșarea unor controale masive la adresa persoanelor fizice cu averi mari. Proiectul se află în dezbatere publică și, printre altele, stabilește ce înseamnă să fii un om bogat în România. Ca referință, vorbim de o persoană fizică rezidentă fiscal în țara noastră, deci poate fi și de altă naționalitate, care are o avere în România, dar și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei. Dacă ți se pare că nu sunt mulți care se află în această situație, ai fi surprins.

ANAF începe controalele marilor averi

În ceea ce privește mecanismul prin care se va realiza estimarea averii, se vehiculează se va face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, precum şi activele financiare deţinute.

După estimare, inspectorii ANAF vor notifica persoanele fizice cu privire la faptul că fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Lista respectivă este actualizată o dată la 3 ani.

„Demersul definirii persoanelor cu avere mare face parte din procesul de creare a premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari şi a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii”,  se arată în expunerea de motive.

Prin acest proiect aflat în dezbatere, tot ANAF speră să procedeze la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum şi la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii.

„Tratamentele fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare şi derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate. Responsabilă cu aceste acţiuni este Direcţia generală control venituri persoane fizice.”, mai prevede actul normativ.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele