ANAF pune tunurile pe antreprenorii români. Noile taxe și impozite vin la pachet cu controale mai intense
Anul acesta a reprezentat o lovitură majoră pentru mediul de afaceri din partea Guvernului prin majorări de taxe și impozite. Din păcate, aceleași majorări s-au revărsat asupra costurilor pentru produse și servicii, iar traiul românilor și puterea de cumpărare au fost grav sabotate de către autorități, iar asta nu e tot.
Creșterea TVA, majorări de accize, taxa pe adaosul de zahăr, acestea sunt doar câteva exemple de lovituri pe care coaliția PSD – PNL le-a adus antreprenorilor români în 2023. Acestora se adaugă legislația privind plafonarea adaosului comercial. Pentru că schimbările sunt atât de mari, dar și haotice, pentru că includ mai multe aspecte subiective sau interpretabile, aceleași afaceri suprataxate vor face anul viitor subiectul mai multe ”vizite”, sancțiuni și amenzi de la ANAF și alte autorități ale statului român. Aceasta este concluzia îngrijorătoare la care au ajuns analiștii PwC România.
Citește și: Taxele și impozitele pe 2024, confirmate oficial. Unde se duc banii românilor în anul electoral
Nimeni nu scapă de controalele ANAF, Vamă, Consiliul Concurenței și nu numai în 2024
“Aceste majorări de cote vin într-un context cu inflaţie ridicată. Întrucât se vor reflecta în preţuri destul de repede, acestea vor scădea puterea de cumpărare şi consumul, afectând atât consumatorii, populaţia, cât şi producătorii şi comercianţii”, au afirmat Ruxandra Târlescu, Partener, Inge Abdulcair, director, şi Cătălina Nacev, avocat senior coordonator D&B David, în podcastul săptămânal PwC Romania Tax Talks.
“Principala provocare a fost înţelegerea modalităţii de aplicare a restricţiilor suplimentare raportat la specificul modelului de afaceri. Dinamica şi fluxurile operaţionale din lanţul de aprovizionare alimentar sunt extrem de complexe, iar în acest context, modalitatea de aplicare a unei astfel de restricţii este diferită de la caz la caz”, se arată în același comunicat, făcând referire la măsurile de plafonare introduse prin OUG 67/2023.
Citește și: Guvernul pune tunurile pe ANAF. Reforma Fiscului vine cu schimbări importante, posibil și o nouă conducere
Fiecare ordonanță nouă a venit cu controale intense pentru firmele din România
La scurt timp după publicare OUG 67, Consiliul Concurenței, ANAF și Direcția Generală Antifraudă au fost foarte active în monitorizarea și verificarea modalității de aplicare a Ordonanței. Nu au întârziat sancțiunile aspre pentru încălcarea cotelor de adaos. “Ne aşteptăm la continuarea acestor controale şi în viitor”, spune documentul.
Deși taxele suplimentare la băuturile cu zahăr adăugat de exemplu se întâlnesc și în Franța, Belgia, Portugalia sau Ungaria, variantele aplicate în alte țări europene sunt diferite față de implementarea în România.
“Cota de 19% pentru alimentele cu zahăr adăugat (peste 10g/100g produs) – două categorii de produse sunt exceptate – cozonacul şi biscuiţii, dar fără a fi incluse reguli specifice pentru a aplica aceste excepţii. Astfel, aplicarea unor cote de TVA diferite atrage probleme de interpretare privind încadrarea corectă a produselor. Care sunt produsele pentru care se aplică cota redusă? Avem referinţe pentru cozonac şi biscuiţi: doar cozonac? şi panetone? Biscuiţi cu cremă, fără cremă? 19% TVA pentru băuturile nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202; practic este extinsă gama de produse care vor intra pe cota standard de TVA, în afară de produsele de cafea pentru care se aplica cota de 19% încă de la începutul anului”, susţin reprezentanţii PwC, conform Economedia.ro.