27 apr. 2023 | 14:31

ANAF pune tunurile pe acești români, este vestea săptămânii de la Fisc: încep controalele de ”conformare fiscală”

ACTUALITATE
ANAF pune tunurile pe acești români, este vestea săptămânii de la Fisc: încep controalele de ”conformare fiscală”

În contextul presiunilor din ce în ce mai mari din partea autorităților, ANAF-ul se dă peste cap în această perioadă pentru a aduce bani la bugetul de stat. Nu de alta, dar trebuie acoperit deficitul bugetar masiv pe care îl are România după primul trimestru din 2023.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, a anunțat o serie de controale în această perioadă, până pe 29 aprilie. Vorbim de acțiuni de control operativ la nivel național pentru sancționarea firmelor ce activează în domenii cu o slabă conformare fiscală.

ANAF-pune-tunurile-pe-angajatii de la stat 5

Cum aduce ANAF bani la buget

Planul autorităților pentru acest final de lună este de reducere a evaziunii fiscale din domeniul comerțului cu amănuntul, dar și din prestarea de servicii direct către populație. Alte domenii economice sunt de asemenea vizate de către inspectorii de la Fisc. Aparent, acest efort de control vine în urma unor analize de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor din piață. Astfel, au fost identificate fenomene de indisciplină financiară și de slabă conformare la declararea corectă a veniturilor.

În timp ce ANAF-ul face o treabă surprinzător de proastă în recupera datoriile giganților industriale de pe meleaguri mioritice, de la marii datornici, după cum a atras atenția și premierul României, instituția pune tunurile pe mici antreprenori, pe românii cu tarabe, pe femeia care face unghii, pe cel care îți aranjează barba.

Conform datelor obținut de Economedia pe marginea acestui subiect, sectoarele vizate de cea mai recentă rundă de controale din partea ANAF includ comerț cu amănuntul, comerț stradal, cu haine, coafor, covrigării, vulcanizări, comerț cu ridicata, HoReCa – restaurante, baruri.

Controalele care abia acum au ajuns în spațiul public au început pe 24 aprilie și s-au reflectat deja în 378 de operatori economici verificați și 329 de sancțiuni contravenționale aplicate în valoare de 1.647.721 lei, din care produse confiscate au reprezentat o valoare de 40.721 lei. În același timp, au fost estimate implicații fiscale datorate suplimentar în valoare de 34.865 de lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele