ANAF, notă de plată pentru lucrătorii din videochat și vânzătorii pe Olx. Sumele uriașe pe care le-a cerut
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut verificări și i-a pus la plată pe lucrătorii din videochat și pe vânzătorii pe Olx. Sumele cerute de Fisc sunt uriașe.
După verificările efectuate, Fiscul a stabilit că lucrătorii din videochat și vânzătorii pe Olx trebuie să plătească impozite de aproximativ 150 de milioane de lei, pentru venituri nedeclarate pe care le-au încasat din 2019 până în primul semestru din acest an.
Cele mai mari sume de bani suplimentare, de la cei care lucrează în videochat
Cele mai mari sume de bani suplimentare cerute de ANAF, în urma verificărilor, sunt de la cei care lucrează în videochat – fie persoane fizice sau juridice.
Conform datelor pe ultimii patru ani și jumătate, după peste 100 de controale în total, sumele suplimentare se ridică la 91 de milioane de lei. Numărul controalelor a fost distribuit oarecum egal în acești ani.
Anul de vârf al verificărilor (31) și impozitelor suplimentare (peste 29 de milioane de lei) a fost 2020, primul an de pandemie, plin restricții, când multă lume a lucrat de acasă și au fost interdicții legate de deplasări. Ulterior, au scăzut verificările și încasările, ajungându-se la 23,5 milioane de lei în 2021 și puțin peste 11 milioane de lei în 2022.
În primele șase luni ale acestui an au fost înregistrate impozite suplimentare pentru industria videochatului de aproximativ 23 de milioane de lei.
Vânzătorii de pe Olx, în vizorul Fiscului
La rândul lor, vânzătorii de pe Olx, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, au intrat în vizorul Fiscului. Au fost câteva zeci în fiecare an, cu un vârf de aproape 130 în anul 2022. Sumele încasate suplimentar din comerțul online au fost ceva mai mari decât în cazul închirierii de bunuri. Este vorba în total, în perioada vizată, de peste 64 de milioane de lei.
Cele mai mari încasări, de peste 20 de milioane de lei, au fost înregistrate în anii 2020 și 2022. În 2021 s-au înregistrat peste 14 milioane de lei, iar în 2019 s-au înregistrat doar 3 milioane de lei. Pe primul semestru din anul curs, s-au înregistrat deja 5 milioane de lei.
Pe de altă parte, ANAF a precizat că în cazul vânzărilor de bunuri prin intermediul platformelor online nu se poate face diferențierea venitului în funcție de modalitatea de promovare a produselor, întrucât aceste platforme reprezintă o modalitate de prezentare a produselor sau serviciilor.
„În privința impozitului pe vânzările de bunuri prin intermediul platformelor online, venitul realizat este de natură comercială. În acest caz nu se poate face diferențierea venitului în funcție de modalitatea de promovare a produselor, platformele online constituind o modalitate de prezentare a produselor sau serviciilor.
Pentru veniturile obținute din postări pe rețele de socializare, nu există o clasificare economică, identificată prin cod CAEN, specifică acestui tip de activitate.“, a menționat ANAF, potrivit economedia.ro.
ANAF, încasări semnificative din chirii
ANAF a înregistrat încasări semnificative din chirii, în perioada 2019 – 2022. Mai exact, de 1,44 miliarde de lei din impozitele plătite de persoane fizice care obțin venituri din chirii.
Cele mai mici încasări din perioada monitorizată au fost în 2020, când au fost impozite declarate de 331 de milioane de lei din chirii. De atunci, tendința a fost de creștere, iar în 2022, suma a trecut de pragul de 400 de milioane de lei.
După controalele făcute în acest an, Fiscul a stabilit că trebuie să fie plătite suplimentar aproape 2,75 milioane de lei impozit de către cei care au avut venituri din închirierea bunurilor în ultimii patru ani și jumătate.
Totodată, Fiscul a încasat tot mai mulți bani în ultimii ani de la cei care au declarat sumele pe care le-au câștigat pentru că au dat meditații. Din 2019 și până în 2022, impozitele încasate de pe urma meditațiilor s-au dublat, de la 5,7 milioane lei, la peste 12,6 milioane lei. În total, sunt peste 32 de milioane de lei.
Însă, acest sector de activitate nu a fost de interes pentru verificările efectuate de ANAF. A fost vorba de câte o singură inspecție fiscală în anii 2019, 2021 și 2023, semestrul I, și de niciuna în 2020.
Cele mai multe controale, adică 14, au fost făcute în anul 2022, când au fost stabilite și cele mai mari impozite suplimentare din meditații, adică peste 260 de mii de lei. Când a fost controlată o singură persoană pe an, impozitele au fost cuprinse între 1.700 de lei și 14.000 de lei.