ANAF dă banii înapoi acestor români, ce trebuie să facă pentru a-i lua. Legea a fost promulgată de Iohannis
Mulți români au fost taxați de către ANAF, însă instituția va trebui să dea banii înapoi acestora, după ce a fost promulgată de către Klaus Iohannis.
ANAF a început în anul 2019 să efectueze anumite controale, profitând de neclaritatea legislativă de la acea vreme. Aceste controale aveau în vedere tratamentul fiscal în ceea ce privește impozitul pe venit și al contribuțiilor sociale ale contribuabililor pentru tichetele cadou achiziționate de către companii.
Atunci era neclar despre cine se făcea obligat să plătească acele contribuții: compania care a dat sau compania ai cărei angajați au primit tichetele respective. În anul 2020, a fost susținută o conferință în cadrul căreia a participat și șefa ANAF, Mirela Călugăreanu.
Aceasta din urmă afirma că a acordat mai multe sancțiuni. De asemenea, Doru Dudaș, directorul general din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, era de părere că în acel caz, Fiscul trebuia să adreseze întrebări specialiștilor care au elaborat legea, înainte ca aceasta să fie aplicată.
În acest sens, Ministerul Finanțelor recunoștea că instituția de control financiar greșea în interpretarea legii. Potrivit actului normativ, sunt anulate diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de către organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, a veniturilor din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de la intrarea în vigoare a Legii (nr. 193/2006) și respectiv a Legii nr. 165/2018, și până la 31 decembrie 2020 inclusiv, şi neachitate până la data intrării în vigoare a legii.
Cum poți lua banii înapoi de la ANAF
Respectiva anulare are efect și asupra situației în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice, în scopul de a fi distribuite angajaților în numele plătitorului de venit. Astfel, instituția fiscală nu reîncadrea în venituri și salarii asmilate salariilor veniturile din tichetele cadou care au fost obținute de către angajați de la alte persoane decât angajatorii acestora.
Ele sunt încadrate în categoria veniturilor din alte surse și nu este emisă o decizie de impunere în legătură cu o astfel de încadrare pentru perioada anterioară date de 31 decembrie 2020. Aceste diferențe de obligații fiscale principale, precum și ale celor accesorii stabilite de către organul fiscal se va restitui contribuabililor.
Această restituire poate fi efectuată doar după ce contribuabilul a depus o cerere în acest sens. Această procedură de aplicare, dar și modalitățile de restituire a sumelor prevăzute sunt aprobate prin ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, fiind emisă în termen de 30 de zile.