05 dec. 2023 | 08:12

ANAF a pus tunurile pe samsarii de mașini second-hand. Fraude de 15 milioane de euro, confirmate din start

ACTUALITATE
ANAF a pus tunurile pe samsarii de mașini second-hand. Fraude de 15 milioane de euro, confirmate din start

Comerțul de mașini second – hand rămâne unul foarte profitabil în România, mai ales când vorbim de autoturisme aduse la mâna a doua din străinătate, multe cu kilometrajul dat înapoi, care se vând cu prețuri generoase. ANAF încearcă să facă ceva pe marginea acestui aspect.

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au identificat o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar în valoare de peste 80 de milioane de euro. Partea fascinantă este că, pentru suma fabuloasă, nu au achitat niciun ban la bugetul de stat. Nu au achitat TVA, provocând un prejudiciu statului român de nu mai puțin de 15 milioane de euro, după cum atrage atenția instituția într-un comunicat.

Citește și: Ce trebuie să știi când îți cumperi o mașină second hand în România. Cum ”te fură” samsarii, suntem lideri în Europa la ”combinații”

ANAF și samsarii de mașini

„Schema de fraudare implică un grup de societăţi coordonate de aceleaşi persoane care activează în domeniul comerţului cu autoturisme second hand achiziţionate din spaţiul intracomunitar (inclusiv autoturisme de lux), grupare constituită cu scopul vădit de a se sustrage de la înregistrarea, declararea şi achitarea obligaţiilor fiscale aferente activităţii desfăşurate, având ca efect direct prejudicierea bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA)”, potrivit ANAF.

Dacă nu era evident pentru cineva, inspectorii au insistat pe faptul că acest mecanism de fraudă încalcă regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare, regula de taxare a schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate între persoane impozabile în statul membru al UE de destinaţie.

Citește și: S-au scumpit mașinile în România. Cât plătești pentru cele vechi, ce s-a întâmplat cu prețul celor noi

Cum este fraudat statul român

Sistemul este unul relativ simplu. Operatorul economic din țara UE de origine a mașinii facturează fără TVA pentru că efectuează o livrare intracomunitară. În condiții ideale, operatorul economic român, din țara de destinație, aplică regimul taxării inverse pentru această operațiune, deoarece efectuează o achiziție intracomunitară.

Dincolo de prejudiciile aduse bugetului de stat din România, comportamentul infracțional contribuie la ”distorsionarea mecanismelor concurențiale ale pieței, prin scădere prețurilor bunurilor care fac obiectul unor astfel de tranzacții și al creării unui avantaj din punct de vedere al prețului de comercializare”, se mai arată în comunicatul instituției.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele