Amenzi de până la 5.000 de lei în România, obligatoriu pentru toți românii: ar putea fi cel mai scump grătar din viața ta, ce trebuie să știi
În contextul în care grătarul este și o formă de foc deschis, de cele mai multe ori în mijlocul naturii, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că există legi clare pe marginea condițiilor în care se poate desfășura și, implicit, amenzi pentru cei care nu le respectă.
În România, este obligatoriu să faci grătar doar în zonele special amenajate pentru asta, iar cei care nu respectă această regulă pot fi amendați cu sume de până la 5000 de lei. Deși s-ar putea să nu fi auzit de prietenii care să fi fost sancționați pentru această activate, merită să ai în vedere că autoritățile se pare că în ultima perioadă au pus tunurile pe care care întreprind ilegal această plăcută activitate.
Ce spune legea despre grătar, despre amenzile fabuloase
Regulamentul referitor la realizarea unui grătar în România este inclus în Legea nr.54/2012, de acum mai bine de 10 ani. În acel context, au fost detaliate numeroase reguli cât se poate de clare pentru amatorii de fripturică în natură sau picnic.
Pentru context, activitate de picnic este orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului, conform avocatnet.ro.
În România, în doar două locuri poți să faci grătar în mod legal, pe lângă curtea propriei locuințe, pe proprietate privată:
- în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;
- în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.
Zonele indicate pentru activităţile de picnic sunt zonele ce apar în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în interiorul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul acestora. De partea cealaltă a baricadei, zonele special amenajate pentru activităţile de picnic sunt zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, ce, așa cum spuneam mai sus, trebuie dotate cu utilităţi şi facilităţi destinate activităților de picnic, inclusiv zone în care este permisă aprinderea focului.
Tot în lege se menționează că focul, indiferent dacă este pentru grătar sau nu, poate fi făcut doar în locurile special amenajate și trebuie supravegheat în permanență. Cei care fac altfel, riscă amenzi între 2000 și 5000 de lei. O altă potențială amendă, de 500 de lei, se acordă celor nu aruncă selectiv deșeurile de ambalaje în containerele inscripționate corespunzător categoriei de deșeuri.