Amenzi de până la 200.000 de lei în România pentru un gest mai comun decât ai crede. Mulți români fac asta în școală, în facultate
Autoritățile din România se dau peste cap pentru a descuraja comportamentul problematic în societate, iar cea mai bună soluție este sancționarea prin amenzi fabuloase. Nu te-ai aștepta însă ca un nou proiect de lege să amendeze usturător o practică atât de comună în România.
De această dată, vorbim de amenzi de până la 200.000 de lei pentru vânzarea și cumpărarea de lucrări științifice, de licență, de diplomă și altele din același spectru. La nivel fundamental, această ilegalitate este inclusă în noua lege a învățământului superior, dar pentru că nu stabilea unitar și sancțiunile, parlamentarii s-au gândit să completeze legea cu un proiect legislativ.
Printre amendamentele se numără și amenzile cu sume de până la 40.000 de euro sau 200.000 de lei pentru vânzarea și/sau cumpărarea de lucrări științifice, independent de modul în care se face tranzacția. La momentul de față, în România, doar cumpărarea se pedepsește și vânzarea online, iar sumele din spectre complet diferite.
Se schimbă legea învățământului superior. Noi amenzi pentru cumpărat și vândut de diplome
Intrată în vigoare de doar câteva săptămâni, Legea 199/2023, supranumită și a învățământului superior, va fi modificată printr-un proiect de lege care a fost deja adoptat de Camera Deputaților și urmează să ajungă în fața senatorilor pentru votul decisiv.
Citește și Se schimbă legea. Noi reguli în școli pentru profesori, începând cu 3 septembrie
Modificările propuse vizează, printre altele, răspunderea juridică a autorilor lucrărilor de licență, de disertație ori de doctorat și sancțiunile ce se aplică în cazul vânzării sau cumpărării, cu scopul de a promova un examen, a unor astfel de lucrări, conform Avocatnet.ro.
Dintr-un punct de vedere, rămâne neschimbată partea din lege care stabilește că este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări. Tot în forma actuală a legii este inclusă și interdicția cumpărării unor astfel de lucrări pentru a fi folosite în scopul promovării unui examen sau unei evaluări.
Amenzile pentru vândut și cumpărat de proiecte, referate și lucrări reprezintă noutatea
Ce aduce în plus proiectul proaspăt adoptat de deputați este că, în cazul încălcării celor două interdicții, vorbim de posibilitatea aplicării unor amenzi între 100.000 și 200.000 de lei. Legea învățământului superior stabilește acum posibilitatea de sancționare (cu amenzi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei) doar în cazul cumpărării unor lucrări.
Partea bună este că au fost definiți și niște responsabili pentru aplicarea sancțiunilor, ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competențe în domeniu, la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior. Ca o notă importantă de subsol, noul proiect adaugă în ecuație partea cu solicitarea din partea facultății. În trecut, se menționa doar că amenzile vin de la Poliție.
Tot ca o comparație, în forma actuală a legii, pe partea de vânzare online, “constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 100.000 la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziția studenților, studenților-doctoranzi, cursanților, contra cost, prin internet, prin rețele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însușirii fără drept a calității de autor pentru lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum și lucrări de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/ sau de doctorat”, după cum scrie în lege.