24 mai 2023 | 14:28

„Am 75 de ani și nu am simțit niciodată durere și teamă”. O pensionară a uimit medicii. Secretul fericirii ei, dezvăluit de analize

ULTIMA ORĂ
„Am 75 de ani și nu am simțit niciodată durere și teamă”. O pensionară a uimit medicii. Secretul fericirii ei, dezvăluit de analize

O pensionară în vârstă de 75 de ani din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a uimit medicii după ce a dezvăluit că nu a simțit niciodată durere și teamă, iar o echipă de oameni de știință a descoperit care este motivul, după ce i-a făcut o serie de analize.

Motivul pentru care femeia nu poate simți durere și teamă

Pensionara, Jo Cameron, care locuiește în Highlands, Scoţia, a descoperit că este specială la vârsta de 65 de ani, când a avut nevoie de un tratament pentru o problemă la şold ce s-a dovedit a implica o degenerare articulară severă, deşi nu a simţit niciun disconfort.

Femeia a fost operată la mână la Spitalul Raigmore din Inverness câteva luni mai târziu şi nu a raportat nicio durere după aceea, deşi tratamentul este în mod normal foarte dureros.

Ulterior, oamenii de știință au descoperit că femeia are o mutație genetică rară ce îi permite să își trăiască viața aproape fără dureri și să nu simtă niciodată anxietate sau teamă.

De altfel, Jo Cameron a ținut primele pagini ale ziarelor în 2019, când oamenii de ştiinţă de la University College London (UCL) au anunţat că mutaţiile din gena FAAH-OUT, necunoscută până atunci, au făcut-o să nu simtă durere, stres sau frică. Se crede că aceleaşi mecanisme biologice permit, de asemenea, vindecarea mai rapidă a rănilor.

Descoperirea, un pas important în medicină

Profesorul James Cox de la UCL Medicine, care este unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat că descoperirea este un pas important în medicină.

„Înţelegând cu exactitate ce se întâmplă la nivel molecular, putem începe să înţelegem biologia implicată, iar acest lucru deschide posibilităţi pentru descoperirea de medicamente care ar putea avea într-o zi un impact pozitiv pentru pacienţi.”, a explicat el.

Oamenii de știință au explicat că au descoperit că mutaţia FAAH-OUT „reduce” expresia genei FAAH asociată durerii, dispoziţiei şi memoriei. Echipa a descoperit că nivelurile de activitate ale enzimei din gena FAAH erau semnificativ reduse în cazul lui Cameron.

Cercetătorii au mai descoperit modificări în alte două gene, BDNF şi ACKR3, despre care cred că ar putea contribui la anxietatea scăzută, frica şi lipsa de durere a lui Cameron.