02 feb. 2023 | 14:45

„Altarul amoros” de la Sarmizegetusa Regia: zeci de cupluri se întâlneau aici pentru a face dragoste pe soarele de andezit: care era motivul

ACTUALITATE
„Altarul amoros” de la Sarmizegetusa Regia: zeci de cupluri se întâlneau aici pentru a face dragoste pe soarele de andezit: care era motivul

În mod evident, Sarmizegetusa Regia încă reprezintă o sursă de mister în istoria țării noastre, iar asta în ciuda faptului că unii dintre români susțin că dețin adevărul absolut în ceea ce privește acest punct de interes istoric.

Un lucru mai puțin știut este că, timp de ani de zile, cuplurile de îndrăgostiți obișnuiau să se întâlnească la Sarmizegetusa Regia, în miez de noapte, pentru a face dragoste pe soarele de andezit, considerat a fi un adevărat altar amoros, după cum vei afla din cele ce urmează.

sarmisegetuza-regia-soarele-de-andezit

Sarmizegetusa Regia

Activitate „intensă” la Sarmizegetusa Regia, înainte de „epoca” UNESCO

Matrița antică de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperită de Vladimir Brilinsky. Despre acest vestigiu, considerat unic în lume, el a scris în cartea sa, „Îndăcitul”, unde a menționat, de asemenea, și despre un episod ceva mai controversat care a avut loc în cetate, pe vremea când situl arheologic nu se afla sub protecția UNESCO, ca în zilele noastre.

Practic, ani de-a rândul, zeci de cupluri se întâlneau aici pentru a face sex în lumina lunii, direct pe soarele de andezit.

Potrivit adevărul.ro, însuși Brilinsky ar fi fost martorul unui asemenea eveniment, după ce un localnic l-ar fi anunțat că în cetatea dacă se întâmplă lucruri ciudate în nopțile cu lună plină.

În consecință, cercetătorul s-a ascuns în pădure, pentru a vedea cu ochii lui dacă ceea ce îi fusese povestit era, într-adevăr, adevărat.

„Deodată, pleoapele mi se luminează brusc şi tresar speriat. O lumină de lanternă se mişcă dezordonat la capătul piaţetei pavate şi se îndreaptă către soarele de andezit. Ăştia sunt, ai mei sunteţi, îmi zic, în timp ce scot camera de filmat din rucsac. Sunt doi cei care înaintează. Se opresc lângă soare. Lanterna se stinge şi unul o aşează pe geantă, alături. Lumina lunii pline inundă zona sacră şi încet ochii se adaptează. Cei doi sunt un el şi o ea. Brusc se îmbrăţişează şi cu un sărut sălbatic îşi strivesc unul altuia buzele.

Încep să se despoaie, la fel de agitat, de parcă răbdarea se sfârşise. O fustă largă zboară alături, în timp ce nişte bocanci cad cu zgomot în şanţul de drenaj. Într-o clipită rămân goi puşcă. Bărbatul desfăşoară precipitat un neopren pe soarele de andezit şi amândoi, ca într-un adevărat ceremonial, se urcă pe feliile groase ale soarelui. Nu-mi vine să cred. Auzisem că unii vin să doarmă pe soarele de andezit, dar nici chiar aşa. Cei doi se întind pe neopren într-o îmbrăţişare pătimaşă şi un icnet sparge liniştea Sarmizegetusei”, a scris acesta în cartea sa, potrivit sursei citate anterior.

Imediat după ce cuplul a terminat actul sexual, potrivit lui Brilisnky, în același loc a apărut un al doilea cuplu, cu aceleași intenții.

„Nu trece un minut şi o lumină îşi face din nou drum prin întunericul Sarmizegetusei spre acelaşi loc. Un alt cuplu, de data asta unul cu mai puţin avânt. Mai în vârstă, îmi zic. Să nu-mi spui că şi ăştia şi-o pun pe altar că nu pot să cred. Ba da. Mai tacticoşi, se aşează pe marginea altarului, se descheie la şireturi şi încep să se despoaie fiecare separat. Femeia rămâne cu fusta pe ea, iar bărbatul se urcă singur pe altar. Ăştia nu au preludiu”, se mai arată în carte.

Interesant este că la „rând” erau multe alte cupluri care așteptau să facă același lucru, de îndată ce aveau să prindă altarul „liber”. Adesea, aici aveau loc inclusiv orgii, s-a menționat, de asemenea.

Motivul pentru care soarele de andezit a reprezentat, ani de-a rândul, un magnet pentru cuplurile de îndrăgostiți

Încercând să dea de capăt misterului, cercetătorul a aflat ulterior că exista un motiv întemeiat pentru care situl arheologic era folosit într-o asemenea manieră.

Se pare că, în credința populară, cuplurile care fac dragoste aici, vor avea parte de copii „aleși”. Ce înseamnă asta, mai exact, nu putem ști. Și nici dacă respectivele cupluri au reușit ceea ce și-au propus, evident.

Totuși, în 2013, partidele amoroase cu iz mistic s-au încheiat, de vreme ce situl a devenit parte din UNESCO, iar în zonă a fost instituită paza.

Soarele de andezit a fost descoperit în 1958 şi dezvăluit complet în campania arheologică din anul 1959.

soarelele-de-andezit

Soarele de andezit de la Sarmizegetusa Regia

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele