05 mai 2023 | 13:39

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie. Prețurile mondiale au crescut enorm

ULTIMA ORĂ
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie. Prețurile mondiale au crescut enorm

Indicele prețurilor la nivel mondial al agenției ONU pentru alimente a crescut în aprilie pentru prima dată într-un an, dar este totuși cu aproximativ 20% mai mare decât nivelul record atins în martie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.

Prețurile la alimente au atins un nou nivel record

Indicele de prețuri al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 127,2 puncte, față de 126,5 în martie, a anunțat vineri agenția. Cifra din martie a fost dată inițial ca fiind de 126,9.

Agenția cu sediul la Roma a precizat că majorarea din aprilie a reflectat prețurile mai mari la zahăr, carne și orez, care au compensat scăderile înregistrate de indicii prețurilor la cereale, produse lactate și ulei vegetal.

„Pe măsură ce economiile își revin după încetiniri semnificative, cererea va crește, exercitând o presiune ascendentă asupra prețurilor la alimente”, a declarat economistul șef al FAO, Maximo Torero.

Zahărul, carnea și orezul, scumpiri masive

Indicele prețului zahărului a urcat cu 17,6% față de martie, atingând cel mai ridicat nivel din octombrie 2011. FAO a precizat că această creștere este legată de temerile legate de înăsprirea ofertelor, ca urmare a revizuirii în scădere a previziunilor de producție pentru India și China, alături de producții mai mici decât se așteptau în Thailanda și Uniunea Europeană.

În timp ce indicele cărnii a crescut cu 1,3% de la o lună la alta, prețurile produselor lactate au scăzut cu 1,7%, prețurile uleiurilor vegetale au scăzut cu 1,3%, iar indicele prețurilor cerealelor a scăzut cu 1,7%, scăderea prețurilor mondiale la toate cerealele principale depășind creșterea prețurilor la orez.

„Creșterea prețului orezului este extrem de îngrijorătoare și este esențial ca inițiativa din Marea Neagră să fie reînnoită pentru a evita alte creșteri ale prețurilor la grâu și porumb”, a declarat Torero, referindu-se la un acord care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Ce se întâmplă cu cerealele

Într-un raport separat privind cererea și oferta de cereale, FAO a prognozat o producție mondială de grâu în 2023 de 785 milioane de tone, ușor sub nivelul din 2022, dar totuși al doilea cel mai mare rezultat înregistrat vreodată, scrie Reuters.

„(Perspectivele) 2023/24 pentru producția de orez de-a lungul și la sud de ecuator sunt mixte, în mare parte din cauza impactului variat la nivel regional al evenimentului La Niña”, a precizat FAO.

FAO și-a majorat prognoza privind producția mondială de cereale în 2022 la 2,785 miliarde de tone, de la 2,777 miliarde de tone, cu doar 1,0% mai puțin decât în anul precedent.

Utilizarea mondială a cerealelor în perioada 2022/23 a fost văzută la 2,780 miliarde de tone, a precizat FAO, în scădere cu 0,7% față de 2021/22. Stocurile mondiale de cereale până la închiderea sezoanelor 2022/2023 sunt așteptate să se reducă cu 0,2% față de nivelul de deschidere, la 855 de milioane de tone.