Alertă roșie în 16 orașe din Italia, din cauza temperaturilor record. Urmează 49 de grade Celsius
Șaisprezece orașe din Italia au fost declarate în stare de alertă roșie, în condițiile în care sudul Europei continuă să se confrunte cu o căldură puternică și există posibilitatea unor temperaturi record.
Căldură extremă în Italia: alertă roșie în 16 orașe
Roma, Florența și Bologna se numără printre zonele afectate de valul de căldură, iar meteorologii sugerează că în Sicilia și Sardinia temperaturile ar putea ajunge până la 49C, ceea ce ar fi cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa.
Alerta roșie înseamnă că și persoanele sănătoase ar putea fi expuse riscului din cauza căldurii, iar guvernul italian i-a sfătuit pe cei din zonele de alertă să evite lumina directă a soarelui între orele 11.00 și 18.00.
De asemenea, a avertizat populația să aibă grijă în special de persoanele în vârstă și de cele vulnerabile.
Mai multe zone din Grecia, Franța și Spania au fost, de asemenea, afectate de temperaturi extreme, fiind raportate cazuri de colapsuri ale turiștilor în Grecia și Italia, iar un muncitor în aer liber a murit lângă Milano.
În ultimele zile, temperaturile din Grecia au atins 40 de grade Celsius sau mai mult. Voluntarii au împărțit sticle de apă în locurile turistice, iar autoritățile au luat măsura neobișnuită de a închide pentru scurt timp Acropole din Atena vineri, în timpul celei mai fierbinți perioade, pentru a proteja vizitatorii de căldură. Se înțelege că o închidere similară ar putea fi repetată sâmbătă.
Căldura face victime
De asemenea, au existat îngrijorări legate de faptul că căldura ar putea declanșa incendii de vegetație în țară, pentru care guvernul grec a anunțat planuri de urgență.
Pentru prima dată, a fost impusă o interdicție pentru persoanele care lucrează în sectoarele construcțiilor și livrărilor în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, scrie TheGuardian.
În Spania, Crucea Roșie le-a spus oamenilor din apropierea incendiilor să rămână în casă și să închidă ferestrele.
Căldura intensă a fost cauzată de o zonă de presiune ridicată, numită neoficial Cerberus, după câinele cu mai multe capete din mitologia greacă, care a adus aer cald din Africa în Europa.
Aerul cald, care reține mai multă umiditate decât aerul rece, poate duce la condiții de căldură și uscăciune în unele zone și la ploi abundente și inundații fulgerătoare în altele.
Încălzirea globală face ca aceste fenomene extreme să fie mai puternice și mai frecvente, a declarat Alvaro Silva de la Organizația Meteorologică Mondială.
„Până în 2050, aproximativ jumătate din populația europeană s-ar putea confrunta cu un risc ridicat sau foarte ridicat de stres termic în timpul verii.”