Alertă la granița României. UE confirmă planul rușilor cu Rep. Moldova. Ce trebuie să facă Maia Sandu urgent
Șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, a confirmat, miercuri, existența unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova, dar a dat asigurări că autoritățile vecine au reuşit să facă faţă cu succes acestor ameninţări. Totuși, diplomatul UE a avertizat că țara de peste Prut trebuie să-şi consolideze rezilienţa, subliniind susţinerea pe care Bruxelles o oferă în acest sens.
UE confirmă că există tentative de destabilizare a Republicii Moldova
„Securitatea, din punctul nostru de vedere, nu înseamnă doar a avea echipament adecvat pentru armată sau poliţie, ci şi consolidarea instituţiilor democratice, a mass-media, societăţii civile, dar şi rezilienţa energetică unde, de asemenea, am susţinut un progres imens făcut de Republica Moldova în ultimul an, în acest domeniu”, a declarat Janis Mazeiks.
Diplomatul european a făcut referire şi la solicitarea venită din partea ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu, la Bruxelles, care a cerut UE impunerea unor sancţiuni pentru oligarhii şi politicienii care ajută Rusia în realizarea loviturii de stat la Chișinău. Potrivit lui Mazeiks, blocul comunitar nu dispune, deocamdată, de un astfel de mecanism, ci ar trebui înfiinţat, iar aplicarea măsurilor ar trebui să fie luată prin consens, în unanimitate.
„Uniunea Europeană dispune de un regim de sancţiuni pentru încălcarea drepturilor omului sau sancţiuni legate de regimul unui stat, precum cel al Federaţiei Ruse. Interesul care vine acum din Republica Moldova nu se încadrează în aceste instrumente de care UE dispune acum. Un astfel de mecanism ar trebui înfiinţat”, a explicat șeful Delegaţiei UE la Chişinău.
Ce trebuie să facă urgent Chișinăul
Legat de problema dezinformării din Republica Moldova, evidenţiată odată cu războiul din Ucraina, Janis Mazeiks a indicat necesitatea creşterii rezilienţei în faţa atacurilor cibernetice. Acesta este de părere că, după integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, riscurile de securitate la adresa ţării nu vor dispărea, dar se vor reduce simţitor.
Totodată, ambasadorul UE a salutat progresele realizate de moldoveni pe calea integrării europene, prin obţinerea statutului de ţară candidată la aderare, dar a semnalat că acesta este un proces de durată.
„Am fost bucuroşi să vedem că guvernul (de la Chişinău) a depus mult efort în a face progrese în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, dintre care cinci ţin mai mult sau mai puţin de domeniul justiţiei, statul de drept, lupta împotriva corupţiei. Vă cerem, de asemenea, răbdare, pentru că aveţi o singură şansă de a face lucrurile bine. Procesul de a deveni membru al UE nu este un sprint, este un maraton. A durat ani pentru fiecare ţară care a aderat”, a atenţionat oficialul european.
Janis Mazeiks a adus în discuție importanţa reformei justiţiei şi finalizării procesului de evaluare a integrităţii magistraţilor şi curăţării sistemului de judecători corupţi. Diplomatul UE a apreciat reformele demarate de fostul guvern Gavriliţa şi învestirea unui nou executiv.