23 feb. 2023 | 17:20

INFP, cel mai grav avertisment după valul de cutremure. Ce urmează în România

ULTIMA ORĂ
INFP, cel mai grav avertisment după valul de cutremure. Ce urmează în România

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a prezentat, joi, date suplimentare despre valul de cutremure din Oltenia. INCDFP avertizează că numărul seismelor din zona Gorj va crește în următoarele săptămâni. După cutremurul de 5,7 din 14 februarie, 960 de replici au înregistrat seismologii români.

Vești proaste de la INFP

Specialiștii INFP au mai transmis că magnitudinea cutremurelor nu a înregistrat valori mai mici: „Sunt foarte multe evenimente mai adânci de 15 kilometri”. Totodată, experții se aşteaptă în continuare la numeroase seisme în Oltenia, în perioada următoare: „Clar ne așteptăm ca, în următoarele săptămâni, să avem cutremure destul de multe, sperăm că nu cu magnitudini peste 5”.

Vin noi cutremure în Oltenia

Un specialist al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a remarcat că numărul cutremurelor din zona Vrancea descreşte, dar nu și magnitudinea acestora.

„Dacă ne uităm cel mai bine, totuşi, pentru cutremure mai mari, care sunt prioritatea noastră, cutremure peste 2 ca şi magnitudine, oricum, putem să vedem şi în acest grafic că numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. Sigur, a fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Am avut şi în această dimineaţă un cutremur de 3,9. Clar, ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, a transmis specialistul INFP, joi, într-o conferinţă de presă.

Explicațiile seismologilor

Potrivit expertului INFP, în zona Gorj s-au înregistrat, de-a lungul anilor, mai multe cutremure, dar nu atât de puternice precum cel de săptămâna trecută, de 5,7.

„În ce priveşte localizările în funcţie de adâncime, prezentăm şi această figură, care poate fi relaţionată şi cu sistemul de falii din zona respectivă, iar această figură arată, de fapt, că această secvenţă nu a venit chiar din senin. Când reprezentăm şi cutremure istorice, care sunt disponibile şi publicului larg în catalogul Romplus, puteţi vedea faptul că şi în 1943 a fost un cutremur în zonă, şi în 1963. Sigur, nu au fost la fel de puternice ca şocul principal de 5,7 care a fost zilele acestea”, a explicat el.

Din ce surse să se informeze românii

Cât despre sursele recomandate de informare despre cutremure, „baza rămâne site-ul INFP, atât în varianta detaliată, cât şi în cea simplificată, atunci când valorile de trafic sunt de ordinul miilor pe secundă”, a subliniat seismologul român. De asemenea, și portalul PhENOMeNAL, un proiect al INFP, este indicat de experți, unde cetățenii pot vedea pe o hartă şi filtra informaţiile despre seisme.

„Mai este şi această aplicaţie pe care am lansat-o acum câteva zile, care are, de altfel, două moduri de vizualizare, una optimizată pentru telefoanele mobile şi alta mai detaliată. Şi, în plus, este site-ul EMSC, un fel de organizaţie la nivel european”, a indicat acesta.