03 feb. 2023 | 17:37

Județul din România cu focare de gripă aviară. Măsuri urgente și mesaje de avertizare

ULTIMA ORĂ
Județul din România cu focare de gripă aviară. Măsuri urgente și mesaje de avertizare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a identificat, luni, 30 ianuarie, al doilea focar de gripă aviară în județul Braşov, cu subtipul H5N1, la o altă fermă de curcani, Bravcod SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea. Virusul a fost localizat tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, informează ANSVSA.

Focare de gripă aviară în județul Brașov

Update 3 februarie, ora 17.28. Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizată prima acţiune de dezinfecţie (dezinfecţia preliminară) la toate cele trei ferme de curcani unde a fost confirmată gripa aviară. Potrivit procedurilor, după depopularea fermelor, spaţiile utilizate pentru adăpostirea animalelor, echipamentul susceptibil de a fi contaminat, precum şi vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor, al cadavrelor, al hranei pentru păsările domestice, al gunoiului de grajd, al aşternutului pentru păsări şi al oricărei alte materii sau substanţe susceptibile de a fi contaminate sunt supuse procedurilor de curăţare şi dezinfecţie.

Curăţarea şi dezinfecţia în exploataţiile comerciale au ca scop reducerea presiunii virale prin eliminarea germenilor specifici. Măsurile sunt susţinute de punerea în aplicare a metodelor adecvate de dezinfecţie la intrările şi ieşirile din clădirile unde sunt adăpostite păsările, dar şi la cele din exploataţie. Totodată, au fost plasate postere de avertizare cu textul: „intrarea interzisă, suspiciune gripă aviară”.

ANSVSA anunță că accesul în exploataţiile afectate este permis doar persoanelor implicate în gestionarea focarelor de boală. Tot efectivul de curcani afectat (223.510 de capete) a fost eutanasiat și ecarisat prin îngropare, pe un teren care aparţine Primăriei Codlea, stabilit prin decizia Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).

Update 31 ianuarie, ora 17.49. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că așteaptă primele concluzii ale anchetei epidemiologice demarate de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), după focarele de gripă aviară descoperite la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România. Potrivit demnitarului, circa 100 de tone de carne vor fi incinerate.

„Aştept şi eu primele concluzii ale anchetei demarate la Braşov. Şi pentru mine, şi pentru toţi ceilalţi sunt foarte multe semne de întrebare legat de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus. Motiv pentru care aşteptăm ancheta epidemiologică. O fac acum specialiştii la faţa locului. Eu acum nu mă pot pronunţa. Aştept şi eu încheierea acestei anchete, ca să tragem concluziile necesare şi să mergem pe principiul cauzalităţii, ca să ne putem orienta în acţiunile viitoare, în aşa fel încât să nu mai avem asemenea cazuri”, a declarat Daea la Digi 24.

Update 31 ianuarie, ora 16.00. Este alertă sanitară în județul Brașov, după ce autoritățile au descoperit alt focar de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România. În total, 224.000 de păsări urmează să fie sacrificate la fermele din Codlea.

„Vorbim de trei focare, dar trei focare care sunt pe aceeași platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliția Locală și din Codlea și din Dumbrăvița. Neștiind care este cauza exactă, pot apărea anumite surprize, dar până în acest moment, de la momentul declanșării, s-au făcut analize și s-au luat probe și de la celelalte ferme de pe platformă și rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care vor fi eutanasiate și îngropate”, a precizat Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

Știrea inițială: Vineri, 27 ianuarie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor transmitea că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploataţia comercială de păsări Bravcod SRL – F2, de pe platforma zootehnică din localitatea brașoveană Codlea.

Ulterior, a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, Bravcod SRL – F1, aflată în imediata proximitate a Fermei 2, în timp ce o nouă suspiciune a acestui virus apăruse la ferma de curcani Bravcod SRL – F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, potrivit ANSVA.

Ce se știe până acum

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice (publicate astăzi) reiese faptul că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea folosind în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor. Ferma Bravcod SRL – F5 numără 113.407 de curcani.

„În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecţie a animalelor) şi îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acţiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca, în următoarele 3-4 zile, să fie finalizată uciderea şi îngroparea păsărilor din Ferma 1, şi ulterior a celor din Ferma 5”, au precizat autoritățile.

Inspecţii clinice şi recoltări de probe

ANSVA arată că în zona de protecţie se află nouă exploataţii comerciale de păsări, cinci ferme fiind cu profil de creştere curcani (două nefiind populate) şi patru ferme de broiler (din care două sunt depopulate). În zona de supraveghere mai sunt alte 17 exploataţii comerciale, din care trei ferme de creştere curcani, trei ferme de broiler, o fermă de găini de reproducţie, 10 de găini ouătoare. Toate acestea sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe. De asemenea, în zonele de restricţii se găsesc două abatoare şi o staţie de incubaţie.

„În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele. Nicio pasăre de curte şi nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploataţiile din zonele de restricţie, fără autorizarea autorităţii competente. Pentru exploataţiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere şi control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare”, a menționat Autoritatea.

ANSVSA recomandă ca orice creştere a morbidităţii sau a mortalităţii, precum şi orice scădere importantă înregistrată în datele de producţie în exploataţii să fie semnalate de îndată autorităţilor competente sau medicului veterinar de liberă practică.