29 mai 2023 | 14:18

Haos politic într-o țară din Europa. Premierul a demisionat și Parlamentul a fost dizolvat. Urmează alegeri anticipate

ULTIMA ORĂ
Haos politic într-o țară din Europa. Premierul a demisionat și Parlamentul a fost dizolvat. Urmează alegeri anticipate

După pierderile suferite de partidul său social-democrat în alegerile regionale și locale, șeful guvernului Pedro Sanchez a anunțat în mod surprinzător alegeri parlamentare anticipate. El l-a făcut pe regele Felipe al VI-lea să-și anunțe decizia de a „dizolva parlamentul și de a convoca alegeri generale.

Criza politică în Spania

În loc de decembrie, așa cum era prevăzut anterior, spaniolii ar trebui să își voteze noul parlament pe 23 iulie.

„Am luat această decizie în lumina rezultatelor alegerilor de ieri”, a declarat luni socialistul.

Duminică, partidul socialist al șefului guvernului, PSOE, și partenerii săi de stânga au suferit o grea înfrângere: Partidul Popular (PP), conservator, a câștigat alegerile locale și regionale în cel puțin șase regiuni autonome guvernate anterior de stânga.

În Madrid și Rioja, PP a obținut chiar o majoritate absolută și a primit 31,5 % din voturi la nivel național.

Sanchez a păstrat tăcerea până luni după-amiază cu privire la rezultatul devastator al alegerilor, care, de asemenea, a slăbit grav partenerul său cu Podemos.

Sánchez își pune adversarii sub presiune

Data alegerilor va afecta președinția spaniolă a Consiliului UE, care începe la 1 iulie. Sanchez spera să se folosească de prestigiul internațional pentru a obține puncte pe plan intern înainte de alegerile obișnuite de la sfârșitul anului.

Prin anunțul său, el pune, de asemenea, presiune asupra liderului PP, Alberto Nunez Feijoo. În pofida succesului său electoral de duminică, a devenit până acum evident că PP are șanse de a obține o majoritate cu partidul populist de dreapta Vox doar atunci când lucrurile sunt tensionate.

Sanchez s-a folosit de teama de extrema dreaptă în campania electorală din 2019 și apoi a format prima coaliție minoritară de stânga din Spania.

La 1 iunie 2018, el a ajuns la putere în mod surprinzător cu primul vot de neîncredere reușit din istoria democrației spaniole. Anterior, el s-a luptat pentru a reveni în fruntea partidului PSOE, de care s-a despărțit în 2016.