Ajutoarele sociale, la mare căutare. Câți bani primești, ca să stai degeaba acasă
Avem sute de mii de asistați social, iar numărul lor este în creștere, în pofida faptului că ne confruntăm cu un deficit bugetar, iar statul e nevoit să găsească soluții pentru a ține din frâu cheltuielile publice.
Se pare că românii nu vor să renunțe la ajutoarele sociale. Din contră! În cea mai dificilă perioadă economică de la criza economică din 2008 până în prezent, mulți români optează pentru a primi ajutor social de la stat, respectiv câteva sute de lei, bani din care sunt nevoiți să trăiască o lună întreagă.
Din ce în ce mai mulți români merg să ceară ajutoare sociale de la stat
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) tocmai a întocmit un raport legat de situația asistaților social de la noi din țară, iar rezultatele arată că numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost, în martie 2023, de 165.714 persoane. Vorbim despre o creștere cu 289 de persoane comparativ cu luna precedentă.
După cum spuneam, suma pe care o primește un beneficiar nu pare a fi suficientă pentru a asigura nici măcar supraviețuirea unei persoane de la o lună la alta și nici nu se poate compara cu salariul minim pe economie, care a crescut de la 1 ianuarie 2023, ajungând la aproape 1.900 de lei net, respectiv 3.000 de lei brut.
Ei bine, reprezentanții statului ne transmit că suma medie plătită în luna martie de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 305,49 lei. Conform documentului, cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (402,05 lei), Braşov (370 lei) şi Mureş (368,9 lei).
Totuși, cheltuiala generală a statului cu această formă de asistență socială nu este de neglijat. Se pare că suma totală plătită s-a ridicat la 50,623 milioane de lei.
Este de neînțeles cum reușesc acești români să reziste, mai ales în actualele condiții economice extrem de dure, ce pun în dificultate chiar și românii plătiți cu salarii medii.