Ai credite în euro? Pregătește-te de „impact”: dobânzile băncilor vor fi greu de suportat
Vin vremuri dificile pentru românii care au de rambursat credite în euro, în condițiile în care analiștii economici anticipează că dobânzile ar continua să crească.
Conform previziunilor unor reputați economiști, Banca Centrală Europeană nu își va tempera politica monetară agresivă, iar dobânzile vor continua să crească, aspect ce va afecta companiile, dar și persoanele fizice împrumutate în această monedă.
Banca Centrală Europeană e nevoită să fie agresivă cu politica monetară a zonei euro din cauza inflației foarte ridicate. Atunci când prețurile cresc în ritm accelerat, băncile centrale sunt nevoite să scumpească banii, deci să majoreze dobânzile, ca să tempereze ritmul scumpirilor. Deși această măsură ne poate aduce o inflație mai mică, ne afectează foarte mult în situația în care suntem datori băncilor și am semnat contracte de credit în euro.
Dacă ai credite în euro, vei suferi mai mult decât românii care depind de IRCC sau ROBOR
O situație și mai grea e pentru românii care sunt împrumutați în euro, dar lucrează pentru firme din țară care îi plătesc în lei. În cazul acesta, pe lângă faptul că vor trebui să suporte dobânzi și mai mari, există și riscul cursului valutar. Cu alte cuvinte, nu e indicat să te împrumuți în altă monedă decât cea în care-ți câștigi banii, din cauza faptului că moneda ta națională s-ar putea deprecia și presiunea financiară de pe umerii tăi ar putea crește semnificativ.
Potrivit experților, ritmul de creștere al inflației din Uniunea Europeană nu dă BCE altă variantă decât să apeleze din nou la scumpirea banilor.
”Este vorba despre o invitaţie clară adresată BCE de a continua să crească dobânzile”, estimează economistul Băncii ING Carsten Brzeski.
Expertul anticipează o creștere cu 25 de puncte procentuale de bază a dobânzilor la o reuniune BCE de politică monetară.
Dacă plănuiești să te împrumuți în perioada următoare, nu doar la dobânzi și monedă trebuie să fii atent, ci și la gradul de îndatorare. „Rata de credit să nu depăşească vreodată jumătate din veniturile pe care le au. Dacă depăşesc, există riscul să nu facă față ratelor. Aş îndemna la multă prudenţă. Cei care au depozite, care sunt 14 milioane, pierd în fiecare zi din economisirea pe care au făcut-o de-a lungul anilor, în timp de rate duble la credite chiar nu cred că sunt. Și veniturile au crescut”, e de părere Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naționale și fost președinte al CEC Bank.