Afacerile băncilor duduie: bani cu grămada în industria bancară, raport oficial
Sistemul bancar înregistrează performanțe remarcabile, iar un raport recent indică faptul că băncilor europene le merge parcă mai bine decât oricând, în pofida tuturor crizelor existente.
Deși scumpirea dobânzilor a reprezentat un real șoc pentru clienții băncilor, adevărul este că acest lucru a contribuit într-o manieră pozitivă asupra afacerilor bancare.
Creșterea dobânzilor a contribuit semnificativ la sporirea veniturilor băncilor europene, după cum indică cifrele raportului „European Retail Banking Radar”, realizat de compania globală de consultanță în management Kearney.
Afacerile băncilor merg mai bine ca niciodată
Același raport arată că venitul per client atinge 650 euro, respectiv cel mai înalt nivel din 2015 până acum.
De ce au crescut dobânzile bancare? Mulți români, dar și europeni, sunt împovărați de scumpirea dobânzilor, dar puțini știu din ce cauză s-a ajuns în această situație. În acest moment, dobânzile sunt la un nivel foarte piperat, putem chiar afirma că situația a scăpat de sub control. Pentru a înțelege ce se întâmplă, trebuie să explicăm faptul că totul pleacă de la inflația uriașă care face ravagii în toată lumea, în acest moment.
Pe fondul scumpirilor masive din economii, băncile centrale la nivel global apelează la instrumentul lor principal în lupta contra prețurilor mari, acela fiind dobânda de referință pe politica monetară. La fel a procedat Banca Centrală Europeană, Fed-ul american, dar și BNR-ul nostru. Toate au scumpit dobânzile și au înăsprit condițiile de creditare, scumpind astfel banii și îngreunând accesul la finanțare.
Scopul lor a fost de a tempera inflația, chiar dacă șocul a fost preluat de băncile comerciale, iar populația și firmele s-au trezit că au de plătit rate mai scumpe la bănci, acolo unde creditele erau semnate cu dobânzi variabile, sau că nu mai pot accesa împrumuturi, deoarece condițiile au devenit mai dure, iar ei nu mai sunt eligibili.
Situația se va liniști în curând, ne sigură experții din cadrul Fondului Monetar Internațional, care anticipează o scădere puternică a costurilor de finanțare. Cu alte cuvinte, nu mai e mult până în momentul în care dobânzile vor începe să intre la apă, iar populația și firmele particulare vor putea solicita credite mai ușor.