16 oct. 2023 | 14:52

Adio, cafea! Substanța care alungă oboseala din timpul zilei, descoperită de cercetători 

ACTUALITATE
Adio, cafea! Substanța care alungă oboseala din timpul zilei, descoperită de cercetători 

Numeroase persoane se bazează pe cafea pentru a alunga oboseala in timpul zilei, dar cercetătorii au descoperit o substanță ce surclasează această băutură fără de care mulți oameni nici măcar nu-și pot închipui să își înceapă ziua.

Cei mai mulți oameni se confruntă uneori cu senzația de letargie după-amiaza, dar pentru cei care suferă de apnee obstructivă în somn (OSA), problema este mai gravă. Din fericire, cercetătorii au identificat un medicament care oferă o șansă bună de a înlătura starea de oboseală ce îi împiedică să-și desfășoare activitatea. Și nu, nu vine sub formă de espresso.

Substanța ce alungă oboseala excesivă din timpul zilei

Somnolența excesivă în timpul zilei (EDS) pentru persoanele care au OSA poate afecta grav viața de zi cu zi. Aceasta se traduce prin impulsuri copleșitoare de a dormi în momente nepotrivite – cum ar fi la volan sau în timpul mesei, și împiedicarea desfășurării oricărei activități, oricât de simplă ar fi.

În timp ce unele metode, precum folosirea aparatului CPAP (Continuous Positiv Airway Pressure – Presiune pozitivă continuă în căile aeriene), este de ajutor pentru această categorie de persoane, nu înlătură întotdeauna oboseala excesivă resimțită în timpul zilei.

În studiul lor, publicat în luna mai, medicul rezident în medicină internă Tyler Pitre, de la Universitatea McMaster din Canada, și colegii săi au analizat 14 studii clinice anterioare, la care au participat 3.085 de persoane cu apnee în somn și oboseală în timpul zilei, analizând eficacitatea comparativă a trei medicamente anti-oboseală.

Acestea au fost: solriamfetol, armodafinil-modafinil și pitolisant. Toate cele trei au fost mai eficiente decât placebo în combaterea oboselii, în diferite grade. Însă, combinând datele pentru cele 14 studii, echipa a constatat că solriamfetolul a oferit cea mai mare diferență statistică față de placebo în ceea ce privește starea de veghe.

Dovezile nu au fost la fel de concrete pentru armodafinil-modafinil și pitolisant, care „îmbunătățesc probabil” unele, dar nu toate măsurile de veghe după o lună de utilizare. Statisticile au arătat, totodată, că efectele secundare ar putea fi o problemă cu armodafinil-modafinil și solriamfetol, deși pacienții au fost mai predispuși să întrerupă utilizarea primului.

Deși este dificil să se rezume constatările din mai multe studii, comparația arată că efectele solriamfetolului sunt în frunte, posibil ca urmare a creșterii nivelului de noradrenalină (care pregătește organismul pentru acțiune) și de dopamină (legată de plăcere și motivație) din creier.

Alte probleme de sănătate pe care l-ar putea trata aceste medicamente

Cercetătorii spun că avantajele și dezavantajele solriamfetolului merită să fie investigate în continuare, în special în ceea ce privește efectele pe termen lung asupra persoanelor care îl iau, deoarece există puține dovezi privind utilizarea pe termen lung. Și nu doar cei cu apnee în somn și oboseală în timpul zilei ar putea găsi solriamfetol și aceste alte medicamente utile.

„Ar fi interesant de văzut cât de eficiente vor fi aceste medicamente anti-oboseală pentru tratarea unor boli conexe, cum ar fi sindromul oboselii cronice și long-COVID, acum că știm că funcționează pentru o afecțiune similară”, a declarat profesorul asistent de anestezie Dena Zeraatkar, de la Universitatea McMaster.

Efecte secundare posibile

Două dintre medicamentele studiate sunt deja prescrise pentru apneea în somn și oboseala excesivă din timpul zilei, iar pitolisant este încă în curs de examinare de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din Statele Unite ale Americii.

Medicamentul pe care îl prescrie un medic depinde de o serie de factori, inclusiv de profilul personal de sănătate al pacientului. Cu toate acestea, este pentru prima dată când aceste tratamente au fost comparate între ele în acest mod. Solriamfetol a fost asociat cu unele efecte secundare cum ar fi o creștere a tensiunii arteriale.