26 iul. 2023 | 15:00

Adevărul despre scorțișoara pe care o folosești: care este cea adevărată, de fapt

ACTUALITATE
Adevărul despre scorțișoara pe care o folosești: care este cea adevărată, de fapt

Scorțișoara este sinonimă cu starea de bine oferită de către deliciile la care visăm în perioada Crăciunului, și nu numai. Așadar, este dezamăgitor să aflăm că scorțișoara pe care o pui în delicioasele gustări pregătite acasă nu este deloc scorțișoară „adevărată”.

Adevărul despre scorțișoara pe care o folosești

Adevărata scorțișoară (Cinnamomum verum/ Cinnamomum zeylanicum) provine din scoarța unor copaci pereni din familia Lauraceae.

Se mai numește și scorțișoară Ceylon și este originară din Sri Lanka (țară care în trecut avea denumirea de Ceylon, de unde și numele condimentului), Burma și coasta Malabar a Indiei. Mai este cultivată și în America de Sud și în Indiile de Vest.

Partea interioară a scoarței copacului, uscată, are o aromă delicată și dulce. Se folosește de secole (și cândva avea o valoare mai mare decât cea a aurului), pentru a fi adăugată în alimente, dar se regăsește și în ritualurile religioase ale mai multor culturi.

S-a dovedit a avea și proprietăți medicinale, acționând ca un mimetic al insulinei. Ca întotdeauna, atunci când există un produs cu proprietăți speciale, va apărea și o variantă mai ieftină a cestuia.

Astfel, așa numita scorțișoară „fake”, sau cassia (Cinnamomum cassia), este un condiment produs tot din scoarța unui copac din aceeași familie ca cea a scorțișoarei Ceylon, conform iflscience.com.

Care este cea adevărată, de fapt

Dar cassia este posibil să vă „dea pe spate” cu aroma ei – are o aromă mult mai pregnantă și mai puțin delicată. Un fel de rudă mai gălăgioasă la petreceri!

Cassia este folosită adesea pentru că este mai ieftină și mai ușor de procurat, copacii din care provine crescând pe suprafețe mai mari. Prin urmare, dacă vei cumpăra bețișoare de scorțișoară, acestea vor fi cel mai probabil cassia.

Comercializarea ei este aprobată, deoarece Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) nu face diferențe între cele două tipuri de condimente, în ciuda aromei, gustului, texturii și aspectului diferite.

Uneori, ambele condimente se pot afla pe rafturile magazinelor, în sticluțe. Pentru un ochi „neformat”, ele arată la fel. Dar scorțișoara Ceylon are o nuanță maronie, iar cassia una mai degrabă maro-roșcată.

Diferența este mai mare atunci când vine vorba despre scoarța în sine – cassia este mai închisă la culoare și rulată în bețișoare mai groase, cu o textură mai aspră decât cea a scorțișoarei Ceylon.

Și, pentru a complica lucrurile și mai mult, există trei tipuri de scorțișoară cassia – chinezească, Saigon și indoneziană. Toate au arome diferite. Cea chinezească este adesea puternică, amăruie și se folosește și în medicina din China.

Cea Saigon are aromă foarte puternică, gust aproape iute, în timp ce scorțișoara din Indonezia este foarte dulce și cu gust blând. Este tipul de scorțișoară cel mai comercializat în America, de pildă.

Toate tipurile de scorțișoară conțin cumarină. Acest element se găsește în proporție mai mare în cassia și poate provoca probleme de sănătate dacă este consumată regulat și în cantități mari – consumul ei ar trebui să fie redus.

O linguriță de cassia conține între 5,8 și 12,1 miligrame de cumarină, cantitate aflată peste limitele tolerabilității, conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Scorțișoara Ceylon conține mult mai puțină cumarină.

Dar ce faci dacă vrei să folosești doar scorțișăară Ceylon? Se recomandă cumpărarea bețișoarelor de scorțișoară Ceylon (cănd această denumire apare pe etichetă) și raderea acestora acasă. Cel puțin, în acest caz știi exact ce pui în delicioasele rulouri cu scorțișoară sau în ciocolata caldă.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele