Adevărul despre pensiile românilor, confirmat oficial: toți pensionarii din România trebuie să știe anunțul de la Guvern
La scurt timp după ce a intrat pe poziția de ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu a oferit câteva detalii suplimentare despre ce urmează pentru pensionarii din România. Nu de alta, dar 2023 ar trebui să vină cu reforme importante pe mai multe planuri, când vine vorba de cei mai vulnerabili dintre români.
Simona Bucura – Oprescu este cel mai nou ministru al Muncii și are o serie importantă de aspecte pe care trebuie să le trateze cu maximă urgență, începând cu actualizarea legii salarizării pentru bugetari și terminând cu recalcularea pensiilor, din nou, pornind de la o lege viitoare ce nu pare să fi fost bătută în cuie. Vorbim doar de variante.
Ce se întâmplă cu legea salarizării, cu pensiile
„Avem deja pregătit proiectul de lege trei variante de anexe în cazul profesorilor, dar și pe întreaga lege. Banca Mondială lucrează deja la un impact bugetar pe aceste variante, iar la final variantele vor fi prezentate coaliției pentru a alege una dintre ele și, bineînțeles, Comisiei Europene”, a declarat Simona Bucura-Oprescu în weekend.
Marea problemă, ca de obicei, vizează soluționarea inechităților și discrepanțelor, atât din sistemul de pensii, cât și cei al salariilor din învățământ. În teorie, toate acestea ar trebui soluționate în perioada următoare.
„Dacă anvelopa salarială în 2016, când am început evaluarea perspectivei anului 2017, de când avem legea salarizării unitare era de 65 de miliarde, acum s-a ajuns la 120-130 de miliarde și asta ne arată, pe de o parte, că anvelopa a crescut și că trebuie foarte bine analizat impactul bugetar, dar în același timp constatăm cu toții că sunt, din păcate, discrepanțe, inechități în ceea ce privește legea salarizării unitare. Noi încercăm să finalizăm această lege cât mai puțin posibil. În negocierea cu Comisia Europeană s-a căzut de acord să avem o prioritizare a pensiilor”, a comentat ministrul.
Problema majoră este că, de soluționarea problemei pensiilor de serviciu, depind sume fabuloase pentru România sub formă fonduri europene din PNRR. Identificarea unor soluții nu suportă amânare. „Lucrăm în paralel și ca o prioritate și pentru legea salarizării. Pe măsură ce vom avansa, vă vom spune toate aceste informații astfel încât românii să fie la curent. Ne dorim ca toate acestea să fie să fie finalizate cât mai curând. Nu aş vrea să avansez o dată exactă, fiindcă îmi doresc să facem și apoi să comunicăm”, a mai spus ea.