04 aug. 2023 | 13:15

Activitatea economică în zona euro, într-un declin tot mai grav. Factorii ce au dus la o scădere considerabilă în iulie 

ACTUALITATE
Activitatea economică în zona euro, într-un declin tot mai grav. Factorii ce au dus la o scădere considerabilă în iulie 

Activitatea economică în zona euro se află într-un declin tot mai grav. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei. a coborât considerabil în luna iulie, fiind influențat de doi factori majori.

Factorii ce au dus la agravarea declinului

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, a coborât în luna iulie până la 48,6 puncte în luna iulie. Astfel, a ajuns la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, de la o valoare de 49,9 puncte în luna anterioară.

„Zona euro a început cu stângul a doua jumătate a anului. Încetinirea activității este cauzată în primul rând sectorului manufacturier, dar s-a redus activitatea și în sectorul serviciilor, ceea ce reduce sprijinul oferit economiei „, a explicat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Aceasta este cea de-a doua lună consecutivă în care acest indicator coboară sub pragul de 50 de puncte ce separă o creștere de o contracție a economiei. Estimarea preliminară era de 48,9 puncte.

Semnale referitoare la reducerea presiunii prețurilor

Indicatorul PMI pentru sectorul manufacturier arată că activitatea fabricilor din zona euro a înregistrat în luna iulie cea mai amplă contracție de după pandemia de coronavirus.

Mai mult, indicatorul PMI a scăzut până la 50,9 puncte în luna iulie în sectorul serviciilor, de la 52 de puncte în luna iunie, fiind vorba de o încetinire mai amplă decât estimarea preliminară de 51,1 puncte.

Pe de altă parte, există noi semnale referitoare la calmarea presiunii prețurilor. Indicele compozit a scăzut luna trecută până la 53,1 puncte, cel mai mic nivel înregistrat de la începutul lui 2021, de la un nivel de 53,8 puncte în luna iunie.

Inflația în zona euro continuă să se mențină la un nivel crescut, în ciuda unor decizii agresive de înăsprire a politicii monetare.

Săptămâna trecută, gardienii euro au anunțat cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referință, dar au evocat posibilitatea de a lua o pauză la reuniunea din luna septembrie, în contextul în care există semnale că presiunile inflaționiste se reduc. Totuși, sunt în creștere îngrijorările cu privire la o recesiune.