03 ian. 2023 | 13:00

Această țară a înregistrat cele mai mari temperaturi din istoria sa în 2022: ce efecte are încălzirea globală

ACTUALITATE
Această țară a înregistrat cele mai mari temperaturi din istoria sa în 2022: ce efecte are încălzirea globală

Spania a avut în 2022 cel mai cald an de când au început măsurătorile, a declarat serviciul meteorologic național al țării.

Națiunile de pe tot globul s-au confruntat cu vreme extremă, inclusiv temperaturi arzătoare și secetă în întreaga Europă, care anul trecut a alimentat incendii de vegetație, a deteriorat culturile și a dus la restricții de utilizare a apei.

Spania a înregistrat o temperatură medie pentru anul de aproape 15,5 grade Celsius, cea mai ridicată de când au început măsurătorile în 1916, a declarat biroul național de vreme Aemet într-un tweet, conform France24.com.

Spania este țara care a depășit toate recordurile de temperatură

A fost prima dată când temperatura medie anuală a depășit 15 grade Celsius, a adăugat biroul. Spania a avut temperaturile crescând în mod repetat, în valuri de căldură successive, din mai și până în octombrie, mercurul urcând peste 40 de grade Celsius în zone mari ale țării.

Cu excepția lunilor martie și aprilie, lunile rămase din 2022 au fost „mai calde decât în mod normal, în special mai, iulie și octombrie, care au fost extrem de calde”, a spus biroul meteo într-un raport preliminar luna trecută.

Vremea excepțional de caldă a continuat și în noul an, mai multe orașe din nord înregistrând maxime record în ziua de Anul Nou. Aeroportul din Bilbao a atins 25,1 grade Celsius, cea mai caldă temperatură înregistrată pentru oraș în ianuarie conform serviciului meteorologic național.

Spania a înregistrat, de asemenea, unul dintre cei mai secetoși ani ai săi în 2022: doar 2005 și 2017 au avut mai puține precipitații. Rezervoarele din țară erau la 43% din capacitate la sfârșitul lunii decembrie, sub media pe zece ani de 53%, potrivit Ministerului Mediului.

Barcelona și zone mari din regiunea de nord-est a Spaniei, Catalonia, au impus restricții de apă din cauza lipsei ploii. Măsurile includ interzicerea folosirii apei potabile pentru spălarea exterioară a caselor sau mașinilor sau pentru umplerea piscinelor și reducerea cantității de apă folosită pentru irigații.

Temperaturile arzătoare din această vară au provocat moartea a 4.744 de persoane în Spania, potrivit unei estimări a unui institut de sănătate publică bazată pe numărul de decese înregistrat în perioada respectivă.