26 mai 2023 | 07:00

A pierdut 11 miliarde de dolari într-o zi, dar tot ți-ai dori să fii în locul lui: povestea care a făcut înconjurul lumii

ACTUALITATE
A pierdut 11 miliarde de dolari într-o zi, dar tot ți-ai dori să fii în locul lui: povestea care a făcut înconjurul lumii

Când vine vorba de avere, conceptul de mare sau mică este unul cât se poate de subiect. Practic, poți să fii bogat pentru cineva sau sărac pentru altcineva. Doar așa se explică situația în care un om pierde 11 miliarde de dolari, dar își vede în continuare de viața lui.

Nu mai puțin de 11,2 miliarde de dolari a pierdut Bernard Arnault în urmă cu câteva zile, în mai puțin de 24 de ore. Dacă numele îți este străin, merită să ai în vedere că el este fondatorul grupului LVMH (Louis Vuitton Moet Hennesy) și are în portofoliu unele dintre cele mai luxoase brandului de pe mapamond, pe lângă cele menționate în titlu. Este cel mai bogat om din lume, după ce în 2023 a început cu o explozie a cotațiilor acțiunilor de la marile companii europene de lux.

A pierdut 11 miliarde de dolari, dar este tot cel mai bogat om din lume

Deși își păstrează titlul de cel mai bogat om din lume, probabil că va duce lipsa banilor ancorați în acțiunile LVMH tranzacționate la bursă. Evenimentul s-a petrecut la mijlocul acestei săptămâni, când speculațiile legate de încetinirea economiei americane au generat un val de îngrijorare în raport cu cererea pentru produsele de lux ale grupului.

Nu a durat mult până când acea îngrijorare s-a resimțit la bursa de la Paris, iar grupul condus de Bernard Arnault s-a devalorizat cu 5%, cel mai mare declin din ultimele 12 luni. Ce a pățit LVMH reprezintă însă doar o piesă din ansamblul sectorului de lux european care s-a devalorizat cu aproximativ 30 de miliarde de dolari într-un timp foarte scurt. Una peste alta, acțiunile grupului LVMH, chiar și după prăbușirea din această săptămână, sunt cu peste 23% mai sus față de începutul anului.

Revenind însă la povestea lui Bernard Arnault, merită avut în vedere că, în prezent, averea sa este evaluată conform Bloomberg la 191,6 miliarde de dolari, iar de la începutul anului, aceasta a fost suplimentată cu 29,5 miliarde de dolari. În continuare este pe primul loc în lume ca fiind cel mai bogat, dar s-a diminuat avantajul în fața lui Elon Musk la doar 11,4 miliarde de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele