A noua planetă în Sistemul Solar? Ce ar putea fi, de fapt, acest obiect, ce cred oamenii de știință
Planeta ipotetică și misterioasă, undeva dincolo de orbita lui Pluto, a ocolit până acum toate eforturile oamenilor de știință de a o găsi.
Vezi și: Premieră în astronomie: Pluto, cercetată de o misiune NASA
Probabilitatea unei planete noi, în Sistemul Solar
Pe această lume este foarte întuneric, foarte frig și avem doar o idee vagă despre unde ar putea fi.
Există posibilitatea foarte reală ca pur și simplu să nu fie acolo. Sau s-ar putea să nu fie deloc o singură planetă, ci mai multe roci.
Sau, conform noilor cercetări efectuate de fizicienii Katherine Brown de la Hamilton College și Harsh Mathur de la Case Western Reserve University, ceea ce am interpretat ca dovadă a unei planete ar putea fi, în schimb, un semn că ceva lipsește din modelul nostru actual de gravitație, așa cum este descris în relativitatea generală.
Vezi și: A noua planetă a Sistemului Solar nu ar fi Pluto: ce ipoteză au oamenii de știință
Ce a scos la iveală noul studiu
Potrivit studiului lor recent, anomaliile subtile de pe orbitele diferitelor obiecte pe care unele le atribuie unei planete ascunse sunt, de asemenea, în concordanță cu un alt tip de model gravitațional, unul numit Dinamica Newtoniană Modificată (MOND).
Legile lui Newton sunt utile, nu există nicio îndoială. Dar nu sunt tocmai perfecte. Defectele legii gravitației universale a lui Newton au fost rezolvate, însă, de teoria relativității generale a lui Einstein.
MOND este o soluție alternativă care propune alte efecte gravitaționale preluate atunci când accelerația gravitațională newtoniană scade sub un anumit prag.
Deoarece MOND poate descrie comportamentul gravitațional al galaxiilor care nu pare a fi legat de materia normală, este o alternativă atractivă la materia întunecată.
Existența planetei cu numărul nouă a fost dedusă pe baza unor grupări orbitale ciudate observate în sistemul solar exterior.
Brown și Mathur au considerat că aceste observații ar putea să nu fie compatibile cu MOND. Ei au întreprins o investigație, modelând orbitele obiectelor exterioare din Centura Kuiper ale sistemului solar sub MOND pentru a observa cum se comportă.
În mod surprinzător, ceea ce au ajuns să obțină a fost o grămadă de roci care se comportă aproape exact ca gruparea observată.
Calculele lor sugerează că, conform teoriei MOND, unele dintre obiectele din sistemul solar exterior ar trebui să fie aliniate cu câmpul gravitațional al galaxiei Calea Lactee.
Vezi și: De ce Pluto s-ar putea să fie o planetă, până la urmă