19 iun. 2023 | 14:55

A noua planetă a Sistemului Solar nu ar fi Pluto: ce ipoteză au oamenii de știință

ACTUALITATE
A noua planetă a Sistemului Solar nu ar fi Pluto: ce ipoteză au oamenii de știință

În anul 2006, Sistemul Solar a rămas cu doar opt planete, după ce Pluto a fost retrogradată.

Totuși, în ultimii 20 de ani, știința a făcut progrese semnificative în explorarea sistemului solar exterior.

Vorbim despre ceea ce este cunoscut sub numele de Spațiul Trans-Neptunian, noaptea eternă situată dincolo de tărâmul planetelor gigantice.

Aici ar existat așa-numitele Obiecte Extreme Trans-Neptuniene, ale căror caracteristici deosebite au dat naștere unei dezbateri intense în comunitatea științifică.

Ce se știe despre Planeta 9

Unii cercetători au vorbit despre o nouă planetă nedescoperită, situată la limitele întunecate și reci ale sistemului nostru solar. Alții, însă, cred că nu există o astfel de planetă.

Această planetă ipotetică este cunoscută provizoriu sub numele de Planeta 9.

Se crede că Planeta 9 nu este un obiect mic precum Pluto sau ca multe alte obiecte transneptuniene, care au fost descoperite în ultimii ani, și că ar avea de 4 până la 8 ori masa Pământului.

De asemenea, trebuie să fie extrem de departe de Soare: cam de zece ori distanța până la Pluto. Probabil chiar mai mult.

Dacă ar exista, ar fi un nou tip de planetă, diferită de celelalte pe care le cunoaștem în prezent în Sistemul Solar.

Ar putea fi ceea ce este cunoscut sub numele de Super-Pământ, o planetă stâncoasă mai mare decât a noastră, sau un fel de Neptun, o lume gazoasă mai puțin masivă și puțin mai mică decât Neptun.

Cum am putea detecta această Planetă 9? Nu e ușor. Fiind atât de departe, luminozitatea sa ar fi extrem de slabă și am avea nevoie de telescoape puternice.

Problema este că aceste telescoape au, de obicei, un câmp vizual foarte mic. Este ca și cum am folosi un microscop pentru a scana o zonă foarte mare pentru a căuta ceva mic. În ultimii ani, s-au făcut eforturi semnificative de observare, dar nimic nu a dat roade.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele