20 sept. 2023 | 12:13

A fost identificată o nouă specie de oameni. Când au trăit, cum se schimbă istoria evoluției umane

ACTUALITATE
A fost identificată o nouă specie de oameni. Când au trăit, cum se schimbă istoria evoluției umane

Acum câțiva ani arheologii au descoperit în China o mandibulă foarte veche, cu o formă extrem de curioasă, ce nu semăna cu cea a omului modern, dar nici cu a altor specii străvechi de homini. Analiza acestei fosile umane a dus, recent, la o concluzie senzațională în privința „liniilor de decendență” ale Homo sapiens.

A fost identificată o nouă specie de oameni

În 2019, arheologii au descoperit în peștera Hualongdong, provincia Anhui, din estul Chinei, mai multe fragmente osoase umane vechi de 300.000 de ani.

Printre cele 16 fosile de hominini, una mai ales a atras atenția cercetătorilor: cea numită Hualongdong 6 sau HLD6. Rămășițele specimenului se compuneau dintr-o mandibulă aproape completă, un fragment de craniu și câteva oase de la picioare.

Descriind exemplarul, cercetătorii chinezi au notat că craniul prezenta multe asemănări cu cel al oamenilor moderni, dar părea să nu aibă o bărbie adevărată – un element cheie în fizionomia Homo sapiens – ceea ce sugera că arăta mai degrabă asemănător cu alte specii străvechi de homini.

Craniul a fost datat ca având o vechime de 300.000 de ani, înainte de apariția oamenilor moderni în estul Asiei.

Per total, HLD6 prezenta „un mozaic” de trăsături ce erau tipice atât Homo sapiens, cât și speciilor mai vechi de homini, făcând din acest specimen neobișnuit un posibil strămoș al formelor ulterioare de oameni moderni.

A fost identificată o nouă specie de oameni. Când au trăit, cum se schimbă istoria evoluției umane

Craniul exemplarului unei specii necunoscute de hominini, ce a fost descoperit în peștera din China, în 2019

Când au trăit, cum se schimbă istoria evoluției umane

„Chiar dacă morfologia predominantă semăna cu cea a oamenilor moderni, iar oasele feței sugerau asta, tiparul specific al mandibulei prezenta o morfologie mai complicată, un „mozaic de trăsături” implicând existența unei diversități mai mari decât cea cunoscută în privința speciilor de homini prezente în Pleistocenul de mijloc, în estul Asiei”, au scris cercetătorii în studiul din 2019.

Alte cranii cu „mozaicuri de trăsături” găsite în China au fost atribuite anterior Omului din Denisova, o „specie-soră” misterioasă a oemnilor ce a trăit în zone întinse din Siberia până în sud-estul Asiei, în unele locuri suprapunându-se temporal cu Homo sapieni și Neanderthalienii.

Dat fiind „amestecul” unic de trăsături ale lui HDL6, cercetătorii au avansat ideea că acesta ar putea aparține „unei a treia linii de descendență umană, ce nu este nici Homo erectus, nici Denisovanii, dar care filogenetic este apropiată de Homo sapiens”.

„Această posibilitate se potrivește cu scenariul recent propus ce prevede că originea ultimilor strămoși comuni pentru Homo sapiens și Neanderthalieni ar fi din sud-vestul Asiei, iar o expansiune ulterioară i-a răspândit pe toate continentele”, au adăugat oamenii de știință.

De curând, un grup internațional de oameni de știință de la Academia de Științe din Beijing, China, împreună cu cercetători din Marea Britanie și Spania cred că HDL6 este, într-adevăr, reprezentantul unei noi specii umane, necunoscută până acum.

Ei au realizat un studiu amplu pe baza descoperirilor din 2019, ce a fost publicat în luna iulie 2023, în Journal of Human Evolution. Analiza lor a arătat că arborele genealogic al umanității „are nevoie de o nouă ramură”, schimbând istoria lumii.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele