10 aug. 2023 | 11:55

A fost descoperită o nouă specie de rechin, cu dinți umani. Unde are habitatul această ființă bizară

ACTUALITATE
A fost descoperită o nouă specie de rechin, cu dinți umani. Unde are habitatul această ființă bizară

În apele coastei Australiei de nord-est, s-ar putea să ai norocul să dai peste o nouă specie de rechin, dacă ești interesat de subiect.

Rechinul pictat este o specie nouă care aparține ordinului Heterodontiformes, caracterizată prin molarii săi neobișnuiți, ce seamănă cu cei ai oamenilor.

Heterodontiformes este un ordin cu un singur gen și nouă specii diferite. Cu toate acestea, analiza genetică efectuată asupra uneia dintre specii, despre care se credea că este zebra Heterodontus, arată că aceasta a fost, de fapt, diferită din punct de vedere genetic.

Image Credit: White, W.T., et al Diversity (2023)

Foto: White, W.T., et al Diversity (2023)

Noua specie, diferită față de rechinii obișnuiți

„Ambele specii sunt palide, cu 22 de dungi maro închis. Dar au mici diferențe în marcajele pe bot și sub branhii”, a declarat doctorul Will White, cercetător de la Australian National Fish Collection (ANFC), într-un comunicat.

Noua specie a fost descrisă mai întâi prin compararea specimenelor aflate la muzeu. Din întâmplare, o navă de cercetare care a investigat habitatele de pe fundul mării cu ANFC, din vestul Australiei, a găsit un exemplar viu al noii specii care ar putea fi de referință pentru numele științific al speciei.

„Avem un exemplar feminin în colecția noastră, dar cel pe care l-am găsit în timpul călătoriei este un mascul. Preferăm să folosim masculi pentru holotipurile de rechin, deoarece au organe de reproducere externe care pot varia între specii și ne pot ajuta să facem diferența” a spus Helen O’Neill, biolog la ANFC.

Rechinii corn pictați trăiesc la adâncimi de 125 până la 229 de metri și, deși au dinții tipici de rechin, în rânduri, în partea din sus a gurii, au o morfologie asemănătoare cu cea umană a molarilor, în spate. Această adaptare le permite rechinilor să zdrobească prada.

„Au tendința de a sta pe fundul mării și se hrănesc în principal cu creaturi precum moluște și crustacee. Au o gură mică, dar fălci puternice, care sunt uriașe în raport cu dimensiunea craniului lor și suficient de puternice pentru a zdrobi orice.” a mai spus, de asemenea, Helen O’Neill.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele