12 iun. 2023 | 10:57

A fost descoperit un nou dinozaur erbivor: ce e special la „Iani smithi”

ACTUALITATE
A fost descoperit un nou dinozaur erbivor: ce e special la

Se crede că un dinozaur recent descoperit în Utah a trăit într-o perioadă de schimbări mari de mediu și s-a aflat la limita unei perioade de încălzire rapidă pe Pământ. Iani smithi datează de aproximativ 99 de milioane de ani și a trăit în ceea ce este acum Utah în timpul Cretacicului mijlociu.

Iani smithi este o descoperire specială din mai multe motive. Scheletul parțial, care includea craniul, coloana vertebrală și membrele, precum și maxilarul și dinții, a fost găsit în Mussentuchit Member, Cedar Mountain Formation, Utah, reprezentând nu doar prima descoperire a acestei specii de dinozauri, ci și prima înregistrare a un ornitopod în Cretacicul târziu descoperit în America de Nord și primul rabdodontomorf din Cretacicul târziu găsit vreodată în America de Nord.

Ce e special la acest dinozaur

„Descoperirea lui Iani a fost un noroc. Știam că ceva asemănător trăiește în acest ecosistem, deoarece dinții izolați au fost adunați ici și colo, dar nu ne așteptam să dăm peste un schelet atât de frumos, mai ales din această perioadă din istoria Pământului. A avea un craniu aproape complet a fost de neprețuit pentru a pune povestea împreună”, a declarat Lindsay Zanno, profesor asociat de cercetare la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, șef de paleontologie la Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord și autor al lucrării, într-un comunicat.

În ciuda faptului că era un dinozaur cu o falcă puternică, Iani era, de fapt, considerat un dinozaur erbivor care folosea acea falcă și dinții puternici pentru a mesteca plantele și frunzele fibroase.

După ce a efectuat analize asupra craniului, osului maxilarului și dinților, echipa a fost surprinsă să afle că noua lor descoperire a fost, de fapt, un rabdodontomorf, o clasă de dinozauri găsită aproape exclusiv în Europa și cunoscută dintr-un număr mic de fosile din Australia. Odată cu această nouă descoperire, echipa s-a gândit că cinci clase de dinozauri au trăit împreună în ecosistemele Americii de Nord și au fost prezenți în perioada de schimbare dintre limita Cretacicului timpuriu și târziu.

„L-am recuperat pe Iani ca un rabdodontomorf timpuriu, o linie de ornitopode cunoscută aproape exclusiv din Europa”, a spus Zanno.

„Dacă Iani este un rabdodontomorf, ridică o mulțime de întrebări interesante”.