A fost descoperit un material supraconductor care va schimba fața omenirii, susțin cercetătorii
Oamenii de știință au descoperit un nou material care ar putea schimba întreaga lume. Noul material supraconductor are putea da un nou sens tehnologiei actuale.
Cercetătorii spun că au creat un material supraconductor care funcționează atât la o temperatură, cât și la o presiune suficient de scăzute pentru a-l folosi în tot felul de situații practice. Această descoperire vine la aproape un secol distanță de când a luat naștere ideea de a realiza un material capabil să transmită electricitate fără rezistență și câmpuri magnetice care să fie create în jurul lui.
Descoperirea sa ar putea duce la rețele electrice capabile să transmită fără probleme energie, economisind până la 200 de milioane de megawați oră, care sunt în prezent pierdute din cauza rezistenței. Ar putea contribui, de asemenea, la fuziunea nucleară, un proces mult așteptat care ar putea crea putere nelimitată. Alte aplicații includ trenuri de mare viteză și noi tipuri de echipamente medicale, sugerează cercetătorii.
O echipă condusă de același om de știință, Ranga Dias, a raportat anterior crearea a două materiale mai puțin inovatoare, dar supraconductoare similare, în lucrări care au fost publicate în Nature and Physical Review Letters. Lucrarea a fost în cele din urmă retrasă de editorii revistei, pe fondul întrebărilor cu privire la abordarea oamenilor de știință.
De data aceasta, profesorul Dias și echipa sa spun că au luat măsuri suplimentare pentru a evita critici similare. Oamenii de știință au căutat să valideze acea lucrare veche cu date noi colectate în afara unui laborator, cu o echipă de oameni de știință urmărind în direct cum se întâmplă totul și au întreprins un proces similar pentru cercetare. Noul material este descris într-o lucrare, „Evidence of near-ambient superconductivity in a N-doped lutetium hydride”, publicată astăzi.
Oamenii de știință au creat un material supraconductor
Materialul a fost poreclit „reddmatter”, după culoarea sa. Numele a fost descoperit în timpul procesului de creare, când oamenii de știință au realizat că, în mod surprinzător, s-a transformat într-un „roșu foarte strălucitor”.
Profesorul Dias și echipa au realizat materialul luând un metal rar numit lutețiu și l-au amestecat cu hidrogen și niște azot. Au fost apoi lăsate să reacționeze două-trei zile, la temperaturi ridicate.
Compusul a ieșit ca un albastru intens, acesta fiind apoi supus la o presiune foarte mare, moment în care a trecut de la albastru, la roz pe măsură ce a ajuns la supraconductivitate. Într-un final, în starea sa metalică nesuperconductoare, a devenit din nou un roșu puternic.
Pentru a funcționa, materialul trebuie încălzit la 20,5 grade Celsius și comprimat la aproximativ 145.000 psi. Dar acest lucru este mult mai puțin intens decât alte materiale similare, inclusiv cele anunțate în 2020 de profesorul Dias, care au adus entuziasm și scepticism în acelaşi timp din partea oamenilor de știință. Aceste aplicații practice ar putea include utilizarea materialului pentru a accelera dezvoltarea „mașinilor tokamak” care sunt create pentru a realiza fuziunea nucleară.