22 iun. 2023 | 07:52

A condus beat în România și ă scăpat nevinovat: detaliul din lege care scapă șoferii de sancțiuni, amenzi și nu numai

ACTUALITATE
A condus beat în România și ă scăpat nevinovat: detaliul din lege care scapă șoferii de sancțiuni, amenzi și nu numai

O situația fascinantă înregistrată în Timișoara a creat un precedent foarte periculos pentru șoferii din România care încalcă legea. Nu de alta, dar un bărbat a condus foarte beat, a provocat un accident și a scăpat basma curată. Judecătorul l-a declarat ca fiind nevinovat.

Principalul argument pentru care șoferul în stare de ebrietate avansată a fost clasificat ca nefiind în afara legii are legătură cu identificarea unor ”neconcordanțe” referitoare la ora comiterii faptei. Practic, poliția a dat-o de gard în momentul în care a completat procesul verbal, iar detalii legate de momentul accidentului l-au scos pe șoferul beat al unui BMW complet nevinovat.

După ce a făcut un accident și a fost prins băut, judecătorul l-a considerat nevinovat

Ca referință, șoferul unei mașini din Timișoara a fost trimis în judecată fiind acuzat că „în data de 28.05.2020, în jurul orelor 06:40, (n.red. inculpatul) a condus autoturismul marca BMW, având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legal admisă, anume de 2,18 g ‰ alcool pur în sânge la prima recoltare şi 1,95 g ‰ alcool pur în sânge la a doua recoltare”.

Potrivit rechizitoriului citat de Adevărul, în dimineața zilei de 28 mai 2020, un IT-ist din Timișoara se întorcea de la o petrecere unde „a consumat băuturi alcoolice şi a mâncat gulaş şi grătare”. Pe Splaiul Tudor Vladimirescu, în zona Spitalului CFR, șoferul a pierdut controlul volanului și a lovit două mașini parcate pe marginea drumului. Potrivit datelor STS, la ora 5.53 proprietarul uneia dintre mașinile lovite a sunat la 112, iar la fața locului a ajuns Poliția

A urmat recoltarea probelor de sânge. Prima probă a fost recoltată la ora 08:15, iar a doua probă la ora 09:15. În urma analizelor de laborator, a reieșit o alcoolemie de 2,18 g ‰ la prima recoltare şi o alcoolemie de 1,95 g ‰ la a doua recoltare. Potrivit experților, asta înseamnă că „la orele 05.45, inculpatul a avut o alcoolemie de 2,76 g ‰”. De altfel, în cursul anchetei, șoferul a recunoscut că la petrecerea la care a participat a consumat „4 pahare de bere (1 litru) şi cam 300 g de vin”.

Motivul pentru care a fost declarat nevinovat șoferul este simplu și are legătură cu faptul că „starea de fapt reţinută în rechizitoriu este greşită în ceea ce priveşte ora conducerii, respectiv a evenimentului rutier, dar şi cu privire la valoarea alcoolemiei la data accidentului”. Punctual, avocatul șoferului a atras în instanță că, în conformitate cu datele puse la dispoziție de STS, apelul la 112 din partea șoferului mașinii lovite a fost efectuat la 5:53 dimineața. Mai mult decât atât, martorul a declarat că sunat la 112 ”cam” la 30 de minute după ce a văzut autoturismul accidentat. Cu toate acestea, în rechizitoriu este trecut evenimentul ca având loc ”în jurul orelor 6:40”.

Judecătoria Timișoara a admis argumentele că  „inculpatul a declarat că accidentul a avut loc la ora 05.40, că martorul a declarat că a auzit o bubuitură în jurul orelor 06,45, că în procesul-verbal de sesizare din oficiu s-a consemnat că la orele 06,50 organele de poliţie au fost sesizate de către dispecerul 112, precum şi faptul că martorul a declarat că de când a văzut maşina lovită până a sunat la poliţie au trecut cam 30 de minute”.

„Instanţa constată că adresa STS, care se coroborează cu declaraţia inculpatului, este singura care oferă informaţii obiective cu privire la ora săvârşirea faptei, urmând a se reţine faptul că inculpatul a condus autoturismul marca BMW având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legal admisă (o alcoolemie de 2,76 g ‰ la orele 05.45) în data de 28.05.2020, cu aproximativ 15 de minute înainte de ora 5,53, iar nu în data de în data de 28.05.2020, în jurul orelor 06:40, astfel cum s-a reţinut în actul de sesizare”, se arată în sentința Judecătoriei Timișoara.

Este important de reținut că judecătorul a admis faptul că în astfel de situații stabilirea momentului evenimentului este o estimarea, dar aceasta nu poate depăși 15 – 30 de minute.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele