29 aug. 2023 | 15:03

A abandonat școala, a fost vânzătoare, dar soarta îi hărăzise lucruri mari. Cum a ajuns românca Lisette Verea actriță la Hollywood VIDEO

ACTUALITATE
A abandonat școala, a fost vânzătoare, dar soarta îi hărăzise lucruri mari. Cum a ajuns românca Lisette Verea actriță la Hollywood VIDEO

Lisette Verea a fost o actriță de origine română care a reușit, prin forțe proprii și mult șarm să cucerească lumea teatrului și filmului, faima sa ajungând până la Hollywood. Află detalii în clipul video de mai jos!

S-a născut pe 2 octombrie 1914, în București, în cadrul unei familii cu șase copii.

lisette-verea-actrita-romanca-hollywood-2

Lisette Verea, alături de Groucho Marx, în filmul A Night in Casablanca (1946)

Nu i-a plăcut deloc să meargă la școală, dar voia să aibă note bune

La vârsta de 13 ani, tânăra a părăsit școala și s-a angajat ca vânzătoare într-un magazin luxos de pe Calea Victoriei. A rămas fără loc de muncă, dar i s-a făcut o propunere neașteptată de a deveni actriță la Teatrul Colos, iar persoana care a remarcat-o a fost regizorul N. Kanner, unul dintre pionierii teatrelor de revistă din anii ’30.

„Aş putea minţi, spunându-ți că eram săraci şi că părinţii m-au luat de la şcoală. Mai bine însă să-ţi spun adevăul. Fără a fi bogaţi, părinţii mei ar fi vrut să cheltuiască parale şi să-mi văd de carte. Mie însă îmi plăcea cu totul altceva: libertatea.

Râvneam norocul celorlalte fete care stăteau în aceeaşi curte cu noi, vânzătoare de magazine şi funcţionare de birou, care câştigau singure tot ce le trebuia, şi se întorceau seara acasă, conduse cu băieţi şi sărutate la despărţire. Erau, mă rog, domnişoare.

Ei bine, şi eu voiam să fiu domnişoară şi să mă conducă băieţiii acasă. Iată ceea ce visam eu atunci. Şi eram atât de obraznică încât am mărturisit mamei, tatei nu îndrăzneam, întreg itinerariul gândurilor mele”, declara, în anul 1934, artista Lisette Verea, pentru ziarul Rampa.


Mai mult, Verea a spus, de asemenea, că avea note foarte bune la școală, nu-i plăcea cartea, „însă îmi plăcea să am note bune. Era o simplă chestiune de orgoliu, pentru care nu aveam însă nici un fel de tragere de inimă. Gândurile mele vagabondau spre alte orizonturi”.

În debutul ei pe scenă, a primit un rol minor în spectacolul Nimic nou pe frontul București, creat de N. Kirițescu. Cu toate acestea, dezamăgită de această oportunitate, a renunțat la cariera de actriță.

Cu toate acestea, naviga într-o lume plină de oportunități și, în scurt timp, scriitorul Camil Petrescu a introdus-o în cercul regizorului Soare Z. Soare, care a insistat să se înscrie la Conservator.

În cele din urmă, în toamna anului 1932, i s-a făcut o ofertă de a performa la Teatrul Majestic, urmată de debutul său la Sinaia cu un cuplet special scris pentru ea de N. Kirițescu, intitulat Debutanta, rol care i-a câștigat admirația publicului românesc.

În doi ani, Lisette Verea a devenit o divă a scenei de revistă bucureștene și a fost acceptată în trupa Teatrului Cărăbuș de către Constantin Tănase.

Apreciată în mod deosebit pentru vocea și frumusețea sa, ea a umplut sălile de spectacole în care a jucat, iar printre numele de referință se numără Cărăbușul în splendoare, Festivalul Stroe-Vasilache, La noi la Rio, Cărăbușul cântă, Bucureștiul cântă, Bucureștiul râde, Marea Ducesă de Alhambra, Balul Bucureștilor, Lohengrin, Dunărea albastră, Cărăbuș Expres și Afacerea Kubinsky, iar în 1933 a primit o ofertă de a juca într-un film.

lisette-verea-actrita-romanca-hollywood-3

Lisette Verea, alături de Groucho Marx, în filmul A Night in Casablanca (1946)

Lisette Verea la Hollywood, printre cele mai mari staruri de cinema ale perioadei

În cadrul interviului menționat mai devreme, Lisette Verea a povestit cum era, în acea perioadă, viața la Hollywood, dar și ce vedete au impresionat-o sau chiar dimpotrivă, i-au lăsat un gust amar.

„Aseară am luat masa cu Clark Gable și m-am distrat de minune. E un om admirabil, extrem de comunicativ şi de amuzant. Am ieşit foarte des împreună şi vă mărturisesc sincer: m-am îndrăgostit de el. O, staţi, nu vă speriaţi, îl iubesc numai ca pe un prieten bun”, declara artista româncă.

„Clark nu se poate consola. A luat hotărârea nici să nu mai filmeze. Aproape că nu-l mai interesează nimic şi nimeni. Mi-a declarat că este ferm decis să se retragă la ţară şi să nu vadă pe nimeni. Sărmanul Clark. Ce drag îmi este mie şi tuturor de aici”, a declarat, de asemenea, aceasta.

Iar dacă pe Clark Gable l-a plăcut, nu avea vorbe la fel de frumoase despre Greta Garbo, cea pe care Verea o considera îngâmfată și „de neatins”.

Lisette Verea a murit în data de 27 august 2003, la New York, iar necrologul i-a fost scris de redacția ziarului The New York Times.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele